Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Františkánske dvere dokorán pripomenuli Akciu K

Na snímke františkánsky mních počas podujatia Františkánske dvere do korán si pozerá objekty Výstavy o obetiach komunistickej likvidácie mužských rehoľných rádov v roku 1950 /Akcia K/ v Trnave v sobotu 20. júna 2020. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Súčasťou podujatia je aj komentovaná prehliadka s výstupom na vežu v Kostole sv. Jakuba a benefičný koncert speváčky Simy Martausovej v záhrade kláštora.

Trnava 20. júna (TASR) – Odbornou prednáškou o živote a pôsobení františkánov po Akcii K počas totality sa v priestoroch františkánskeho kláštora v Trnave začalo spomienkové stretnutie pri príležitosti 70. výročia násilnej likvidácie mužských rehoľných rádov. Podujatie Františkánske dvere dokorán pripravil Štátny archív v Trnave a Ústav pamäti národa v spolupráci s Rehoľou menších bratov – Františkánov. „Zámerom podujatia je pripomenutie si 70. výročia, ktoré uplynulo od násilnej likvidácie mužských rehoľných rádov v komunistickom Československu v roku 1950,“ informovala riaditeľka Štátneho archívu v Trnave Júlia Ragačová.

Súčasťou pripomienky je aj premietanie dokumentárneho filmu Tiene barbarskej noci, opisujúceho osudy piatich mužov, ktorým komunistická štátna moc po likvidácii mužských reholí v roku 1950 zmenila životnú dráhu. Po rokoch vypočúvania a väznenia si nachádzajú vlastné rozličné cesty, ako naplniť svoje povolanie. Výstava Františkáni vo svetle archívnych dokumentov predstavuje históriu františkánskych kláštorov v Trnave a Hlohovci. Súčasťou podujatia je aj komentovaná prehliadka s výstupom na vežu v Kostole sv. Jakuba a benefičný koncert speváčky Simy Martausovej v záhrade kláštora.



Tajná akcia Štátnej bezpečnosti s názvom Akcia K (kláštory) sa uskutočnila v noci z 13. na 14. apríla 1950. Príslušníci národnej bezpečnosti, Ľudových milícií a Štátnej bezpečnosti niekde aj za asistencie armády vnikli do mužských kláštorov v celom Československu, na Slovensku internovali 881 rehoľníkov z jedenástich reholí. Po tejto prvej akcii nasledovalo rušenie ďalších kláštorov –Akcia K2. "Týmito dvoma zásahmi bolo na Slovensku postihnutých 1180 rehoľníkov z 15 reholí žijúcich v 76 kláštoroch. Rehoľníci na Slovensku boli sústredení do kláštorov v Močenku, Hronskom Beňadiku, Podolínci, Kostolnej a v Báči. Potom sa pozornosť režimu obrátila na ženské rehole. V auguste 1950 prebehla Akcia R (rehoľníčky) zameraná na likvidáciu ženských reholí," uviedla Ragačová.