Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trnavský kraj

G. CSICSAI: D. Streda môže obyvateľom umožniť bezplatné parkovanie

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Poslanec za Most-Híd zdôraznil, že možnosť zaparkovať v centre mesta je nutnosť, vybudovanie cyklotrasy v meste je taktiež potrebné a užitočné, ale za daných okolností na uvedenom úseku nereálne.

Dunajská Streda 17. októbra (TASR) - Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) Dunajská Streda pri otázke parkovania na tamojšej Hlavnej ulici si zo všeobecne záväzného nariadenia (VZN) mesta robia trhací kalendár, tvrdí Gabriel Csicsai, poslanec NR SR za Most-Híd, ktorý je tiež poslancom MsZ.

Keď na júnovom MsZ odsúhlasili poslanci Dunajskej Stredy novelu VZN, ktorou zrušili možnosť parkovania motorových vozidiel na tamojšej Hlavnej ulici, proti tejto zmene bol iba G. Csicsai. Argumentoval tým, že zrušenie parkovacích miest by výrazne skomplikovalo život podnikateľom, ktorí vlastnia svoje prevádzky v centre mesta. Navyše, zákaz parkovania by v centre spôsobil, že odstavené autá zamoria priľahlé ulice. „Koncom septembra prišiel primátor na zastupiteľstvo s tým, že schválený bod VZN, ktorým sa v júni zakázalo na dunajskostredskej Hlavnej ulici parkovať, nateraz zrušia. Tento náhly zvrat v rozhodovaní o predmetnom probléme možno vysvetliť iba dvoma spôsobmi: buď sa tu deje nejaký lobing, alebo vedenie mesta je neschopné kompetentne vyhodnotiť priority mesta, a najmä priority jeho obyvateľov,“ komentoval Csicsai situáciu v Dunajskej Strede.

Poslanec za Most-Híd zdôraznil, že možnosť zaparkovať v centre mesta je nutnosť, vybudovanie cyklotrasy v meste je taktiež potrebné a užitočné, ale za daných okolností na uvedenom úseku nereálne. „Vzhľadom na frekventovanú premávku na predmetnej komunikácii by sme nielen cyklistov vystavili nebezpečenstvu ohrozenia na zdraví a živote. Preto si myslím, že ak chce vedenie mesta vyjsť v ústrety podnikateľom, občanom a tiež milovníkom dvoch kolies, musí prísť s uceleným systémovým riešením, a nie iba s čiastkovými ad-hoc návrhmi, a tak robiť zo VZN trhací kalendár,“ zdôraznil.

Vedenie mesta júnový zákaz parkovania v centre Dunajskej Stredy odôvodnilo tým, že komunikáciu, ktorej sa má zákaz týkať, si prenajíma od Trnavského samosprávneho kraja, pričom parkovné, ktoré na nej motoristi zaplatili, nevykryje náklady ani na spomínaný prenájom. „Bolo na vedení mesta, aby si s krajom dohodlo výhodnejší prenájom, ktorý dnes predstavuje asi 8000 eur ročne. Okrem toho som presvedčený, ako som to aj na MsZ navrhol, že Dunajská Streda má na to, aby svojim obyvateľom umožnila bezplatné parkovanie v centre mesta. Tento návrh, tak ako aj moje ostatné relevantné pripomienky k tejto téme, však zastupiteľstvo neakceptovalo,“ dodal Csicsai.