Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

V Galante vymenia autá za bicykle aj viacerí občania a tímy mesta

Ilustračné foto. Foto: Ilustračné foto: TASR/Miroslav Košírer

Evidenciu jázd do práce a z práce si budú počas mája robiť samotní účastníci prostredníctvom spomínanej webovej stránky.

Galanta 30. apríla (TASR) – Stavaním mája a kultúrnym programom otvorili dnes v Galante súťaž s názvom „Do práce na bicykli“. Ide o podujatie, počas ktorého od 1. do 31. mája budú obyvatelia viacerých slovenských miest jazdiť do zamestnania na dvoch kolesách, čím prispejú k zníženiu emisií a upozornia na dôležitosť rozvoja cyklodopravy na Slovensku.

„Galanťania sa zapojili v tomto roku do druhého ročníka súťaže,“ konštatovala mestská koordinátorka Silvia Szokolová s tým, že celonárodný projekt "Do práce na bicykli" sa vo svojom druhom ročníku stretol u verejnosti s veľkým ohlasom. Po uzavretí registrácie organizátori napočítali na Slovensku až 916 prihlásených tímov a 2861 súťažiacich, ktorí budú počas mája jazdiť do práce na dvoch kolesách.

Do termínu uzávierky súťaže, do 27. apríla sa prihlásilo v Galante 54 ľudí a 21 tímov. „Ak porovnám tieto počty s okolitými mestami, je to celkom dobrý výsledok. Prihlásil sa tím zamestnancov mestského úradu, Aquaparku Galandia, Materská škola Nová doba, Základná škola SNP, ďalej pracovníci obchodného reťazca, športové kluby a ďalší,“ uviedla Szokolová. Dodala, že primátor mesta Galanta Peter Paška sa zaviazal na ostatnom zasadnutí mestského zastupiteľstva, že ak okolnosti dovolia bude chodiť do práce na bicykli.

Koordinátorka súťaže v Galante pripomenula, že oproti minulému roku, keď sa kampane na celom Slovensku zúčastnilo 474 tímov a 1510 súťažiacich, v druhom ročníku v tomto roku zaznamenali takmer dvojnásobný nárast prihlásených. Prispela k nemu aj nová webová stránka projektu, prostredníctvom ktorej sa mohli prihlasovať jednotlivé samosprávy, ako aj tímy zamestnancov.

Evidenciu jázd do práce a z práce si budú počas mája robiť samotní účastníci prostredníctvom spomínanej webovej stránky. Na nej okrem celkového počtu kilometrov, ktoré najazdili na bicykli, budú mať možnosť porovnať sa s ďalšími tímami z rovnakého mesta či sledovať množstvo CO2, ktoré jazdou na dvoch kolesách ušetrili v porovnaní s autom. „Je dôležité, aby súťažiaci zadávali údaje o svojich cestách poctivo, aby boli údaje čo najpresnejšie,“ podčiarkla.

Ako uvádza internetová stránka akcie, ministerstvo dopravy pre účastníkov zabezpečilo tričká, navyše viaceré mestá pripravujú ocenenia pre najlepšie tímy. Projekt na podporu nemotorovej dopravy v mestách realizujú od roku 2012 v Banskej Bystrici, minulý rok sa uskutočnil jeho prvý celoslovenský ročník. Počas neho sa súťažiacim z 30 slovenských miest podarilo najazdiť do práce a z práce takmer 200.000 kilometrov. Vďaka nim v minulom roku klesol obsah CO2 v ovzduší slovenských miest o 49.000 kilogramov.