Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Galéria Ľudovíta Hlaváča na UCM funguje už desať rokov

Snímka z výstavy "Posledný sen o budúcnosti" Foto: Daniel Bíro

Fotografický archív študentských prác na FMK uchováva po rokoch koncepčnej práce s médiom fotografie bohatý archívny a obrazový materiál, uviedol kurátor výstavy, vedúci ateliéru Jozef Sedlák.

Trnava 14. septembra (TASR) - K desiatemu výročiu univerzitnej Galérie Ľudovíta Hlaváča pripravili študenti a pedagógovia z Ateliéru komunikácie v médiu fotografie na Fakulte masmediálnej komunikácie (FMK) Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave dve výstavy. Jednou z nich sú obrazové spomienky na významné spoločensko-politické udalosti. Nahradia doterajšiu výstavu Posledný sen o budúcnosti, ktorá je od utorka reinštalovaná do priestorov trnavského Divadla Jána Palárika.

„Fotografický archív študentských prác na FMK uchováva po desiatich rokoch koncepčnej práce s médiom fotografie bohatý archívny a obrazový materiál, ktorý mapuje nielen verejný priestor, ale aj udalosti a príbehy ľudí,“ uviedol kurátor výstavy, vedúci ateliéru Jozef Sedlák. Dokumentárne fotografie zaznamenávajú spoločensky známe udalosti protestov Gorila (január – marec 2012), prezidentské voľby (marec 2019), výročie Nežnej revolúcie (november 2019) a parlamentné voľby (február 2020).

„Posledný sen o budúcnosti reflektuje tému antropocénu. Moderné dejiny ľudstva píšu svoju neslávnu históriu najmä vďaka produkcii plastov, výraznému rastu populácie, industrializácie, urbanizácie a globalizácie. S istotou však môžeme tvrdiť, že antropocén je znepokojivým konceptom,“ vysvetlila kurátorka výstavy Petra Cepková. Študenti mapovali a zaznamenávali krajinný alebo mestský priestor v kombinácii s poetickou výpoveďou, poukazovali na spoločenskú klímu cez neviditeľné súvislosti vzťahujúce sa ku kultúrnym, geografickým a biologickým vrstvám, ako aj na časopriestorové charakteristiky miesta a jeho genia loci.