Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Trnavský kraj

Hasiči kontrolujú iba bytové domy nad osem poschodí

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Úlohou každého správcu objektu je zabezpečiť preventívnu protipožiarnu prehliadku požiarnym technikom raz za 12 mesiacov.

Trnava 14. marca (TASR) – Školské objekty od zariadení pre predškolákov až po vysokoškolské internáty sú už druhý rok v hľadáčiku požiarnych preventistov v Trnavskom kraji.

Hasiči budú i naďalej počas tohto školského roka kontrolovať stavebné riešenia školských budov, únikové cesty a stav požiarnych a požiarno–technických zariadení. Podľa vedúceho oddelenia požiarnej prevencie (OPP) na Krajskom riaditeľstve Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) SR v Trnave Róberta Simeonova s takto cielenými kontrolami začali už v roku 2019, počet objektov je relatívne vysoký.

Vlani urobili príslušníci OPP okresných riaditeľstiev HaZZ celkovo 725 kontrol u právnických a fyzických osôb - podnikateľov, pri ktorých zistili 3578 nedostatkov. Za porušovanie povinností udelili spolu 22 pokút v celkovej sume 13.800 eur.

"Ku koncu roka sme sa po tragédii v Prešove stretli so zvýšeným záujmom obyvateľov bytových domov o problematiku bezpečnosti únikových ciest," konštatoval Simeonov. Dlhodobým problémom podľa neho je nerešpektovanie nutnosti ponechať únikové cesty voľné. "Ľudia tam stále ukladajú predmety, nábytky, kvety a zužujú ich či zatarasujú," povedal. V zmysle vyhlášky, ako informoval, je úniková cesta trvale voľná komunikácia, ktorá umožňuje nielen bezpečnú evakuáciu osôb, ale aj rýchly zásah hasičov.

Simeonov upozornil, že príslušníci HaZZ vykonávajú kontroly v bytových domoch s viac ako ôsmimi poschodiami. "V nižších činžiakoch nemáme túto kompetenciu, je to pod gesciou miest a obcí," doplnil. Úlohou každého správcu objektu je zabezpečiť preventívnu protipožiarnu prehliadku požiarnym technikom raz za 12 mesiacov. Prezídium HaZZ vydalo podľa Simeonova usmernenie pre správcov bytových domov, ktoré bolo distribuované v rámci celého Trnavského kraja.