Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trnavský kraj

Poslanci spočítali exprimátorovi Dvoranovi chyby riaditeľky škôlky

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Za jeho odvolanie z mestskej rady hlasovalo v tajnom hlasovaní 20 z 21 prítomných poslancov.


Hlohovec 20. augusta (TASR) – Hlasovaním o odvolaní poslanca, bývalého primátora Hlohovca Petra Dvorana, z mestskej rady sa skončilo dnes rokovanie mestského zastupiteľstva v bode o výsledkoch kontroly v jednej materskej škole (MŠ). Dvoran je podľa navrhovateľa Olivera Pestúna spoluzodpovedný za vzniknutú škodu vo výške viac ako 33.000 eur, ktorú spôsobila bývalá riaditeľka zariadenia do roku 2014 a on ako štatutár mesta toto konanie nezastavil, hoci o ňom vedel.

Za odvolanie Petra Dvorana hlasovalo v tajnom hlasovaní 20 z 21 prítomných poslancov. Podľa správy, ktorú vypracoval hlavný kontrolór mesta po kontrole v máji tohto roku, riaditeľka MŠ na Fraštackej ulici v Hlohovci Jana Hrčková Ješková neefektívne nakladala so zverenými prostriedkami a vážne porušovala právne a interné predpisy. V správe sa medzi pochybeniami uvádza neoprávnené nakladanie s hotovosťou, nákup mobilných telefónov a iné. Na dvoch telefónoch, ktoré používala výhradne riaditeľka, bol za štyri roky účet po 5000 eur. Na základe týchto zistení primátor Miroslav Kollár riaditeľku Hrčkovú z funkcie riaditeľky materskej školy odvolal, zrušil s ňou pracovný pomer a podal na ňu oznámenie pre podozrenie z trestnej činnosti.

Viceprimátor Pestún upozornil, že o pochybeniach riaditeľky sa vedelo na radnici už pri kontrole v roku 2010. „Tým, že ste ako priamy nadriadený nekonali už v roku 2010, ste Hrčkovej Ješkovej spravili medvediu službu," povedal bývalému primátorovi Dvoranovi viceprimátor Pestún. V rokoch 2010 až 2014 nenariadil Dvoran ani jednu kontrolu v tejto materskej škole, vec sa začala riešiť až po nástupe nového vedenia mesta. "Mestská rada je iniciatívnym, kontrolným a výkonným orgánom obecného zastupiteľstva a je poradným orgánom primátora. A podľa toho sa majú správať aj jej členovia. Pýtam sa, ako má byť Peter Dvoran iniciatívny, výkonný a kontrolovať, keď mal konať, kontrolovať a plniť na tom najdôležitejšom poste, a nerobil tak," uviedol Pestún v zdôvodnení svojho návrhu na odvolanie a pridal aj príklad, keď Dvoran nerešpektoval nesúhlas poslancov mestského zastupiteľstva na prebudovanie miestnosti vedľa primátorskej kancelárie na oddychový kútik a nehospodárne minul peniaze mesta.

Poslanci po odvolaní Dvorana potom za nového člena mestskej rady zvolili Miroslava Začka.