Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Trnavský kraj

Hlohovská zámocká záhrada má už dolnú bránu zrekonštruovanú

Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš

Jej renovácia sa uskutočnila vďaka impulzu obyvateľov na portáli IdeaSiTy – Nápady pre mesto, kde môžu Hlohovčania prispievať svojimi návrhmi na zlepšenie života v meste.

Hlohovec 4. augusta (TASR) - Od začiatku augusta víta návštevníkov Zámockej záhrady v Hlohovci zrekonštruovaná dolná brána. Jej renovácia sa uskutočnila vďaka impulzu obyvateľov na portáli IdeaSiTy – Nápady pre mesto, kde môžu Hlohovčania prispievať svojimi návrhmi na zlepšenie života v meste.

Rekonštrukčné práce na bráne sa začali v apríli tohto roka. Keďže bola brána naposledy opravovaná v roku 1981, bolo potrebné vyriešiť niekoľko zásadných problémov. "Brána bola veľmi zavlhnutá od zemnej vlhkosti a dažďovej vody. Najskôr sa museli odstrániť omietky, ktoré boli zasolené a nedržali s podkladom. Až po injektáži muriva sa začalo jeho vysúšanie. Medzičasom boli v dielni vyrábané fragmenty z umelého kameňa, ktoré chýbali na bráne. Následne bolo možné pristúpiť k rekonštrukcii omietok," objasnil proces Igor Kováč z odboru výstavby Mestského úradu v Hlohovci. Počas trojmesačnej renovácie odborníci na bráne odstraňovali nevhodné doplnky, spevňovali zachované časti omietok a muriva, realizovali plastické retuše, doplnenia chýbajúcich profilovaných prvkov a ďalšie práce. Rekonštrukcia dolnej brány stála mestský rozpočet necelých 13.000 eur. Informovala o tom hlohovská radnica na svojom webe.