Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Trnavský kraj

Hlohovský zámok reprezentuje Trnavský kraj na Cestách premien

Na archívnej snímke logo mesta Hlohovec a v pozadí nádvorie zámku. Foto: TASR – Martin Palkovič

Výstava putuje celý rok po jednotlivých krajoch Česka, verejnosť má možnosť hlasovať na webovej stránke cestamipromen.cz o najvydarenejších.

Piešťany/Hlohovec/Praha 7. júna (TASR) - Obnovený zámok v Hlohovci a socha Ľudovíta Wintera na Kolonádovom moste v Piešťanoch sú reprezentantmi Trnavského kraja a zároveň dvomi z celkových troch zástupcov Slovenska v tohtoročnej národnej putovnej výstave v Českej republike "Má vlast – cestami proměn – Příběhy domova". Dvanásty ročník podujatia prináša celkovo 118 projektov. Informuje o tom webová stránka aktivity.

Projekt je postavený na svedectve "o priaznivých premenách zanedbaných miest a sídiel. Vďaka odhodlaniu miestnych ľudí a ochoty donorov sa chátrajúce stavby menia na dôstojné objekty s užitočnou náplňou, verejný priestor dostáva novú tvár, sakrálne objekty nachádzajú stratený zmysel a príroda sa nadýchne k novému životu". Výstava putuje celý rok po jednotlivých krajoch Česka, verejnosť má možnosť hlasovať na webovej stránke cestamipromen.cz o najvydarenejších. Úvod vždy tvorí májová prezentácia na pražskom Vyšehrade.

Tento rok plány organizátorov premiešala pandémia nového koronavírusu, a tak, ako TASR informovala Tereza Zatřepálková, PR organizátorskej Asociácie Entente Florale CZ – Souznění, putovanie odštartujú až 20. júna. "S výstavou sa bude možné stretnúť na verejných priestranstvách v obciach a mestách, v knižniciach, úradoch, ministerstvách, na hradoch i železničných staniciach," doplnila Zatřepálková.

Tretím slovenským zástupcom za ročník 2019 je obnovená kaplnka na hrade Beckov v Trenčianskom kraji. Okrem nich sa prihlásili české a moravské projekty, medzi inými pešia zóna v Chebe, Goetheho vyhliadka a Mestské divadlo v Karlových Varoch, fasáda radnice v Mníchovom Hradišti, oranžéria v Smetanových sadoch v Olomouci či okolie Národného múza a Čelakovského sadov v Prahe.