Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Holíč bude rekonštruovať tabačiareň i poškodenú časť bastiónu

Holíčsky kaštieľ. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Počas rekonštrukcie budú areál zámku, ako aj Zámocká vináreň, pre verejnosť zatvorené.

Holíč 28. apríla (TASR) – Mesto Holíč začalo s dlho očakávanou rekonštrukciou objektu tabačiarne a urobilo tak ďalší krok v realizácii svojho zámeru - postupnej obnovy národnej kultúrnej pamiatky Holíčskeho zámku.

V zrekonštruovanej historickej stavbe má vzniknúť kongresové centrum s kapacitou 250 až 300 ľudí so zázemím, ako je galéria a čitáreň. Podľa vyjadrenia primátora Zdenka Čambala by mal byť objekt daný do užívania najneskôr do konca tohto roka.

Rekonštrukcia si vyžiada náklady vo výške 2,449 milióna eur. Financované sú z prostriedkov Regionálneho operačného programu Európskej únie, vo vyhlásenej súťaži na dodávateľa bola úspešná spoločnosť HANT BA, a. s., Bratislava, ktorá bude práce realizovať. V rámci nich sa uskutoční obnova interiéru i exteriéru vrátane úpravy podláh, okien a dverí. TASR o tom informoval Ladislav Novák z Mestského úradu v Holíči.

Rekonštrukciou prejde aj poškodená časť múru zámockého bastiónu. Na jej obnovu bude potrebných 603.000 eur. Časť zdrojov vo výške 512.534 eur mesto Holíč získalo z nórskych fondov, zvyšok vo forme spolufinancovania uhradí samospráva z vlastného rozpočtu. "V týchto dňoch sa na základe elektronickej aukcie rozhodne o dodávateľovi, zhruba v polovici mája by mala začať samotná rekonštrukcia. Budeme musieť urobiť prehradenie valov a preto sa voda v časti, ktorá sa bude rekonštruovať, odčerpá. Znamená to, že člnkovanie v zámockých vodných valoch nebude v tejto letnej turistickej sezóne možné. Ukončenie rekonštrukcie sa predpokladá do apríla 2016," uviedol Novák.

Realizácia obidvoch aktivít, okrem dočasného zrušenia možnosti člnkovania, prinesie podľa jeho slov i ďalšie obmedzenia. Počas rekonštrukcie budú areál zámku, ako aj Zámocká vináreň, pre verejnosť zatvorené. Prehliadku Holíčskeho zámku budú môcť záujemcovia v mesiacoch máj, jún a september 2015 absolvovať iba so sprievodcom a to iba v pondelok až piatok. V mesiacoch júl a august si návštevníci môžu prezrieť zámok so sprievodcom od stredy do nedele. Bližšie informácie nájdu na webe mesta alebo v Turisticko-informačnom centre.