Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Hudobníci i Piešťanci si zaspomínajú na džezmena Doda Šošoku

Na archívnej snímke Jozef Dodo Šošoka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Jozef 'Dodo' Šošoka sa narodil v roku 1943 v Hronských Kosihách, po Pedagogickej fakulte v Nitre v roku 1988 skončil štúdium na Berklee College of Music v americkom Bostone.

Piešťany 20. marca (TASR) – Piešťany si v utorok (21. 3.) pripomenú nedožité 80. narodeniny známeho slovenského džezmena Doda Šošoku spoločným koncertom domácich umelcov na pódiu kultúrno-spoločenského centra Fontána. Informovala o tom hovorkyňa mesta Drahomíra Moretová.

"Pripravili sme na 18. hodinu spomienkové stretnutie, na ktorom bude premietnutý aj dokument z koncertu Doda Šošoku v Jeruzaleme, piešťanskí džezmeni budú spomínať slovom i hudbou," uviedla. Medzinárodne uznávaný hudobník, propagátor džezu sa usadil v Piešťanoch v závere svojho života. Zomrel v roku 2008, vďaka nemu spoznali Piešťany príchuť moderného džezu. Do Art Jazz Gallery na Winterovej ulici, ktorú prevádzkoval s manželkou, výtvarníčkou Ivetou Schwarzbacherovou, dokázal pritiahnuť množstvo svetových hudobníkov. Založil festival International Jazz Piešťany, za jeho aktívne pôsobenie ho piešťanská radnica v roku 2005 vyhlásila za kultúrnu osobnosť mesta. Vlani sa slovenskí džezoví hudobníci podujali v kúpeľnom meste pripraviť na jeho počesť Medzinárodnú jazzovú dielňu Doda Šošoku.

Jozef 'Dodo' Šošoka sa narodil v roku 1943 v Hronských Kosihách, po Pedagogickej fakulte v Nitre v roku 1988 skončil štúdium na Berklee College of Music v americkom Bostone. Množstvo kontaktov na významných zahraničných hudobníkov získal práve počas svojho štúdia v USA, hral napríklad s hudobníkmi, ako Charlie Mariano, Hans Koller, Lee Konitz, Atilla Zoller, Aladar Pege, Linda Sharrock, Larry Smith či John Purcell.