Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trnavský kraj

JAVYS odmieta tvrdenia o kontaminácii kanála Manivier

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Podľa Michala Danišku z občianskej iniciatívy Chceme zdravú krajinu sú v kanáli 100-násobne prekročené limity rádioaktivity.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS) odmieta všetky medializované obvinenia poukazujúce na prekročené limity rádioaktivity v kanáli Manivier, pretekajúcom cez obec Žlkovce v okrese Hlohovec. Informácie interpretované treťou stranou považuje spoločnosť za zavádzajúce, bez relevantných argumentov a odborných štúdií.

"Spoločnosť JAVYS preto poskytne verejnosti k predmetnej téme v najbližších dňoch odborné stanovisko," informovala hovorkyňa spoločnosti Miriam Žiaková.

Podľa Michala Danišku z občianskej iniciatívy Chceme zdravú krajinu sú v kanáli 100-násobne prekročené limity rádioaktivity. Tvrdí tiež, že JAVYS robila v kanáli meranie rádioaktivity, výsledky však nezverejnila.

Dianiška takisto spochybnil spoločnosťou deklarovaný objem rádioaktívneho odpadu zo zahraničia, ktorý má JAVYS spaľovať. Kritizuje aj to, že spoločnosť nechce tieto informácie zverejniť.