Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Trnavský kraj

Po 16 neúspešných kolách sa našiel kupec voderadského kaštieľa

Ilustračná snímka Foto: TASR/Roman Hanc

Znalecky odhadnutá hodnota tejto nehnuteľnosti je 2,363 milióna eur.

Trnava/Voderady 17. júla (TASR) – Po 16 neúspešných ponukových kolách verejnej obchodnej súťaže sa pre kaštieľ vo Voderadoch pri Trnave našiel záujemca, ktorý vlastníkovi - Trnavskému samosprávnemu kraju (TTSK) ponúkol akceptovateľnú sumu. Jej výška - 1,91 milióna eur predstavuje 80,83 percenta odhadnutej hodnoty majetku zahŕňajúceho okrem neskorobarokovej kúrie aj pozemky a park. Či ju kraj nakoniec firme Bohdal, s.r.o., Bratislava predá, rozhodnú v stredu 20. júla krajskí poslanci na zasadnutí zastupiteľstva.

Podľa materiálu k zasadnutiu sa v uplynulých rokoch o kaštieľ rodu Zichy o celkovej výmere 102.098 metrov štvorcových uchádzali piati záujemcovia, ponúkli však neprijateľne nízku sumu. Obchodná verejná súťaž na predaj nehnuteľného majetku TTSK totiž prebieha podľa pravidla, že záujemcovia sami ponúkajú cenu za objekty. Znalecky odhadnutá hodnota tejto nehnuteľnosti je 2,363 milióna eur.

Súbežne s vyhlásenou obchodnou súťažou však predseda TTSK Tibor Mikuš v uplynulom období vynakladal aj úsilie, aby sa areál, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, zmenil na Národné olympijské centrum. Vstúpil do rokovaní s Národným olympijským výborom, jeho čelní predstavitelia sa s podmienkami vo Voderadoch boli aj osobne zoznámiť a o zámere Mikuš informoval aj predsedu vlády Roberta Fica. Pred troma rokmi Fico o financovaní prestavby počas návštevy Voderád uviedol, že verí, že "vo štvorici - štát, TTSK, olympijský výbor a obec by sme mohli postupne nájsť primerané riešenie". Predseda TTSK vtedy povedal, že dúfa, že sa čoskoro podarí taký krok ako na trnavskom štadióne, s odvolaním na to, že Fico v danom čase poskytol na výstavbu štadióna Spartaka Trnava dotáciu 13 miliónov eur.

Posledné desaťročia využívalo kaštieľ stredné odborné učilište, TTSK z objektov školu vysťahoval. Pôvodne sa uvažovalo o využití na reprezentatívne účely kraja alebo ako múzeum. V roku 2011 ho nakoniec zaradili do ponuky na predaj. Záujemca Bohdal, s.r.o., deklaruje realizovať v areáli kultúrno-spoločenské akcie, vybudovať rehabilitačné a relaxačné centrum, školiace a vzdelávacie stredisko, realizovať revitalizáciu a zveľadenie flóry a vzácnych drevín.

Pôvodne neskorobarokový kaštieľ vo Voderadoch z polovice 18. storočia bol v rokoch 1860-1870 prestavaný a rozšírený. Park kaštieľa s výmerou 10 hektárov bol vôbec prvým prírodno–sentimentálnym parkom na území terajšieho Slovenska.