Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Trnavský kraj

Komáre spôsobujú ľuďom pri Dunaji aj v tomto roku značné ťažkosti

Foto: TASR/AP

V Gabčíkove likvidáciu komárov zabezpečuje obec z vlastných zdrojov.

Gabčíkovo/Vojka pri Dunaji 1. júla (TASR) - Príjemné letné prostredie pri Dunaji každoročne kazia komáre, ktoré obyvateľom a turistom strpčujú život. Problém sa objavuje každý rok a vyzerá to tak, že kalamitný výskyt bodavého hmyzu nikto nechce riešiť.

Podľa slov Nasira Jaliliho, odborníka Mikrobiologického ústavu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, v porovnaní s vlaňajším rokom, keď boli povodne, situácia pri Dunaji je v tomto roku lepšia z hľadiska výskytu, ale je opäť katastrofálna. "Kalamita je menšieho rozsahu, ale v skorých ranných a večerných hodinách sme už zaznamenali enormné množstvo komárov. Treba proti nim bojovať," zdôraznil s tým, že v tomto roku májové veľké zrážky vytvorili vhodné podmienky pre existenciu tohto hmyzu.

Poblém nepatrí do kompetencie vyššieho územného celku

Podľa podpredsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Józsefa Berényiho problém nepatrí do kompetencie vyššieho územného celku. "Síce pravda je taká, že v roku 2009 TTSK poskytol obciam pôžičku na likvidáciu komárov a ľudia si preto myslia, že likvidáciu hmyzu má riešiť župa," uviedol s tým, že TTSK taktiež spolupracoval pri rozdelení finančných prostriedkov, ktoré poskytla vláda SR v roku 2011. Podľa Berényiho sa obce môžu obrátiť v prípade kalamitnej situácie na krízový fond TTSK, ak do tohto fondu predtým prispievali.

V piatich obciach pri prívodnom kanáli Dunaja - Vojka nad Dunajom, Bodíky, Dobrohošť, Kyselica a Horný Bar - v okrese Dunajská Streda likvidáciu zabezpečuje Vodohospodárska výstavba (VV), š.p. "Naše rokovania s podnikom dopadli vlani pozitívne, postrek proti komárom zabezpečili už aj vlani a na ďalšie dva roky sme podpísali dohodu. Túto činnosť vykonáva obciam VV v rámci kompenzácie za výstavbu Vodného diela Gabčíkovo," vysvetlil starosta obce Vojka nad Dunajom Donát Álló. Dodal, že doterajšie skúsenosti sú veľmi dobré, postreky sú účinné.

Gabčíkovo zabezpečuje likvidáciu z vlastných zdrojov

V Gabčíkove likvidáciu komárov zabezpečuje obec z vlastných zdrojov. "Postrekovali sme už aj koncom minulého týždňa v našom parku, kde sa konalo kultúrne podujatie. S likvidáciou komárov budeme pokračovať naďalej," uviedol starosta Iván Fenes.

"Otázka kalamitného výskytu komárov nie je v kompetencii Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, ale jednotlivých samospráv. Pre postreky proti komárom sa podľa medializovaných informácií nedávno rozhodli aj starostovia obcí na Záhorí. Finančné prostriedky na postreky pritom zabezpečil príslušný samosprávny kraj," uviedol pre TASR hovorca MŽP Maroš Stano. Ako povedal, v prípade, že sa vyhlási 3. stupeň povodňovej aktivity a odborník Úradu verejného zdravotníctva SR posúdi stav ako kalamitný, samosprávy si môžu zahrnúť náklady na postreky do záchranných prác. MŽP posudzuje iba aplikáciu chemických látok na chránených územiach. "Od 3. stupňa ochrany je potrebný súhlas príslušného okresného úradu, odboru starostlivosti o životné prostredie, na územiach so 4. a 5. stupňom ochrany, ako sú prírodné rezervácie alebo národné parky, je nutná výnimka," vysvetlil hovorca.