Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

KOMÁRNO: Kraslice D. Kremmera očarujú návštevníkov Podunajského múzea

Alena Pelechová je výrobkyňa kraslíc z obce Rakovec nad Ondavou v okrese Michalovce. Preferuje techniku zdobenia s názvom madeira. Je niekoľkonásobnou víťazkou celonárodných súťažných výstav prezentujúcich kraslice z rôznych regiónov Slovenska. Foto: TASR - Roman Hanc

Tvorba Dezidera Kremmera z obce Bíňa v okrese Nové Zámky prekvapila v roku 2014 porotu celoštátnej súťaže kraslíc v Dolnom Kubíne, kde sa invalidný dôchodca vo veku 59 rokov stal absolútnym víťazom.

Komárno 30. marca (TASR) - Výnimočné kraslice môžu návštevníci vidieť vo výstavnej sieni Podunajského múzea v Zichyho paláci v Komárne. Tvorba Dezidera Kremmera z obce Bíňa v okrese Nové Zámky prekvapila v roku 2014 aj porotu celoštátnej súťaže kraslíc v Dolnom Kubíne, kde sa invalidný dôchodca vo veku 59 rokov stal absolútnym víťazom. Jeho tvorbu videli v Dunajskej Strede už v roku 2012, medzičasom aj v Bratislave, Štúrove, Kameníne, Pribete, ako aj v Maďarsku. Vernisáž v Komárne sa konala 6. marca, odvtedy výstavnú sieň navštívilo viac ako 300 záujemcov.

„Sme milo prekvapení, o tieto umelecké diela je veľký záujem. Máme ich tu viac ako 200. Sú to nevšedné predmety, vypracované nesmierne precízne a svedčia o mimoriadnej kreativite autora. Predveľkonočné obdobie prináša aj zázraky. Niečím takým sa javí byť aj umelecká práca Dezidera Kremmera," konštatovala kurátorka výstavy Ida Gaál. Dodala, že autor prekonal vážnu chorobu a napriek tomu, že sa mu ruky trasú, vie vytvoriť fantastické diela. Vaječné škrupinky, vyfúknuté vajcia, ktorých sa doma pri varení naskytá dostatok, mu nepadajú, nepraskajú. Venuje sa vyrezávajúcej technike, keď z plochy vyfúknutého vajca vyberá určitú hmotu a konečné dielo pôsobí dojmom jemnej pavučinovej výšivky. Vo svojej expozícii má okrem slepačích, aj prepeličie, morčacie, pštrosie a vajcia emu.

"Začal som vyrezávať šupinky jednoduchým spôsobom. Teraz ich zdobím aj Swarovského kryštálmi, ale ak budem mať dostatok finančných prostriedkov, plánujem pracovať aj s diamantmi. Vo svojej práci využívam i zlaté plátky. Nikdy nemám predstavu, akú kraslicu idem vytvoriť. Mám pocit, že k dielu dávam len svoje ruky a tvorba je v réžii niekoho iného. Sám sa prekvapím, keď už vidím hotovú prácu," povedal Kremmer. Pripomenul, že o jeho tvorbu je najväčší záujem v predveľkonočnom období, ale on svoje vajíčka neviaže len k tomuto sviatku.

Výstavu s názvom Krehké zázraky si môžu návštevníci pozrieť v Podunajskom múzeu v Komárne do 17. apríla.