Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trnavský kraj

Pri Piešťanoch má svoj festival unikátna paličkovaná čipka

Na snímke čipkovaný čepiec zo vzorom typickým pre obec Krajné vystavený na Festivale paličkovanej čipky. Krakovany, 14. mája 2016. Foto: TASR/Martin Palkovič

Popritom pripravili organizátori aj workshopy paličkovanej čipky, módnu prehliadku Valašského krajkárskeho spolku.

Krakovany 14. mája (TASR) – V Krakovanoch pri Piešťanoch sa dnes začína víkendový Festival paličkovanej čipky. Za účasti čipkárok z rôznych regiónov Slovenska, ale aj Maďarska, Čiech, Rakúska, Chorvátska, Veľkej Británie a Dánska vzdáva hold čipke, ktorá je v medzinárodnom meradle unikátom. Spôsobom výroby i farebným vzorom nemá vo svete obdobu.

"Čipka sa v Krakovanoch paličkuje s piatimi paličkami - bábencami, všade inde vo svete iba so štyrmi," vysvetlila technológiu riaditeľka festivalu Daniela Piscová z občianskeho združenia Bábence. Čipku v Krakovanoch paličkujú na valci - babe, má geometrický vzor, je viacfarebná a svojím celkovým vzhľadom vraj ľahko zameniteľná s výšivkou. Aj pre jej jedinečnosť je stále veľa záujemcov na Slovensku i v zahraničí, ktorí majú záujem naučiť sa takto paličkovať. Do Krakovian podľa Piscovej neváhajú prísť aj celé delegácie čipkárok zo zahraničia spoznať know-how. Krakovianske čipkárky to teší, hlavne preto, že pred nejakým časom hrozil krakovianskej paličkovanej čipke úplný zánik a tradícia prežila iba vďaka jednej miestnej žene. Festival nachystali Bábence k 20. výročiu vzniku Klubu paličkovanej čipky, ktorý bol ich predchodcom.

Na snímke čipkárka Oľga Grambličková z Bratislavy, ktorá na Festivale paličkovanej čipky predvádza svoje umenie. Krakovany, 14. mája 2016.
Foto: TASR/Martin Palkovič


"Pripravili sme štyri výstavy," povedala Piscová pre TASR. V kultúrnom dome je to Pocta Víťazoslavovi Mišíkovi, svetoznámemu piešťanskému paličkárovi, ktorý je autorom aj viacerých kníh, svoje práce vystavujú aj študenti Strednej odbornej školy Rakovice pod názvom Krása paličkovania v symbióze s prírodou. Na výstavke Do ruky vystružlikané možno vidieť 2023 kusov paličiek zo zbierky Vladimíra Glasnáka, ktorá je pravdepodobne najväčšou v Európe, ak nie aj na svete. V miestnom etnografickom múzeu Za Krakovskú bránu je inštalovaná výstava Krakovianska čipka ako súčasť ľudových odevov a jej použitie v súčasnosti.

Popritom pripravili organizátori aj workshopy paličkovanej čipky, módnu prehliadku Valašského krajkárskeho spolku. "Paličkovaná čipka je stále súčasťou bežného života. Je na odevoch, ako módny doplnok, my v Krakovanoch vyrábame aj tašky, kravaty, obrusy, vianočné ozdoby, obrázky," dodala Piscová. Okrem toho vystúpia aj folklórne súbory Krakovanček či Žito a so zdravicou prídu aj fujaristi zo Slovenska, ktorí práve v tomto termíne majú svoj zraz na pozvanie fujaristu Petra Žitňanského.