Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Leták o detektoristoch prináša prvé ovocie, ľudia sú vnímavejší

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Leták, ktorého vznik Sládok inicioval, obsahuje informáciu o tom, kto sú detektoristi.

Trnava 1. júla (TASR) – Za zhruba rok odvtedy, čo pamiatkari začali po Slovensku distribuovať leták s názvom Detektoristi-hrobári histórie, dostavili sa prvé výsledky. Verejnosť je už viac oboznámená, že hľadači archeologických nálezov nie sú novodobí hrdinovia typu Indiana Jones, ale ľudia, ktorí páchajú trestnú činnosť.

"Letáky distribuujeme policajtom, lesníkom, turistom, poľovníkom, rôznym združeniam aj do obcí, stiahnuť sa dá i z webu Pamiatkového úradu SR, je aj na iných," povedal pre TASR archeológ Krajského pamiatkového úradu v Trnave Matúš Sládok. Na základe informácií z plagátikov bolo podľa jeho slov už niekoľko páchateľov pristihnutých.

Leták, ktorého vznik Sládok inicioval, obsahuje informáciu o tom, kto sú detektoristi. "Ľudia bez archeologického vzdelania, ktorí bez povolení vyhľadávajú kovové archeologické nálezy, neodborne ich vyzdvihujú, čím ich znehodnocujú. Rozkopávajú náleziská, mnohé v jaskyniach a chránených prírodných územiach, nálezy zhromažďujú v nelegálnych zbierkach, predávajú na čiernom trhu a vykrádajú archeologické výskumy," píše sa v letáku.

"Kto detektoristu spozoruje, nemal by ho priamo kontaktovať, lebo aj tak bude tvrdiť, že je archeológ alebo pyrotechnik alebo môže prísť k potýčke," uviedol Sládok. Treba zavolať na telefónne číslo 158 a nahlásiť podozrenie z trestnej činnosti, prípadne policajtov počkať a navigovať ich, ak sa dá, urobiť foto, video, zapísať si EVČ auta. Ak niekto nechce podať trestné oznámenie, nech oznámi udalosť na najbližšom pamiatkovom úrade alebo na mailovej adrese archeologia@pamiatky.gov.sk či archeo@minv.sk.

Hľadačom s detektormi kovov za ilegálnu činnosť hrozí pokuta až do 200.000 eur a odňatie slobody do desať rokov. Akýkoľvek archeologický nález je vlastníctvom Slovenskej republiky.

Na takýchto dobrodruhov doplatilo už veľa nálezísk na Slovensku, napríklad aj nálezisko na Slepom vrchu pri Dolných Orešanoch v okrese Trnava. Detektoristi vybielili podľa Sládka tisíce rokov nedotknutú lokalitu tak, že do hĺbky dosahu detektora 30-40 centimetrov nezostal žiadny kovový predmet. Podľa odhadov si odniesli desaťtisíce predmetov.