Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Trnavský kraj

Literárne potulky v Hlohovci povedú na miesta, ktoré sú v knihách

Na archívnej snímke nádvorie Zámku v Hlohovci. Foto: TASR - Martin Palkovič

Prvou zastávkou je o 9.00 h vyhliadka Šianec.

Hlohovec 18. septembra (TASR) - Sedem zaujímavých miest Hlohovca navštívia účastníci štvrtej Literárnej potulky Hlohovcom. Spojí vyhliadku, zámok, pamätník, cintorín, kino, kvadrum a park pred františkánskym kláštorom. Organizátor, občianske združenie Ex Libris ad Personam, pozvalo na sobotu (19. 9.) na čítanie úryvkov z diel hlohovské osobnosti kultúry a spoločenského života.

Prvou zastávkou je o 9.00 h vyhliadka Šianec. "Čítať sa budú diela o českom velikánovi Járovi Cimrmanovi, hlohovského františkána Dionýza Františka Tomašoviča, najvýznamnejšieho bernolákovského básnika Jána Hollého a básnika, ktorý obdivoval Hollého dielo, Vojtecha Mihálika, bohéma a avantgardistu Tida Jozefa Gašpara, textárov a básnikov Iva Rožka a Eduarda Krečmara a anarchistu a prozaika Jaroslava Haška," uviedol dramaturg podujatia Marián Kamenčík.

Ďalšími zastávkami sú Kaplnka Nanebovzatia Panny Márie na hlohovskom zámku, Pamätník Jána Hollého na Podzámskej ulici, Hrobka Erdődyovcov na cintoríne, Kino Úsmev či Kvadrum františkánskeho kláštora.

Koniec potulky je plánovaný na 14.00 h v parku pred františkánskym kláštorom. "Na tomto mieste uvedieme vyše dvestostranovú publikáciu Čítanka literárnych potuliek Hlohovcom so všetkými textami, ktoré za štyri roky na podujatí odzneli, a bohatým obrazovým a dokumentačným materiálom," informovala za organizátorov Helena Pekarovičová.