Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Megakoncert Na kolesách proti rakovine bude v nedeľu v Smoleniciach

Ilustračné foto Foto: Lukáš Valentovič/TASR

Charitatívne podujatie organizuje Slovenský paralympijský výbor v spolupráci s Nadáciou Výskum rakoviny a obcou Smolenice.

Bratislava 6. augusta (TASR) - Podporiť boj proti rakovine a zároveň sa aj dobre zabaviť budú môcť účastníci tradičného megakoncertu Na kolesách proti rakovine. Uskutoční sa v nedeľu 9. augusta v Smoleniciach na lúke pod zámkom. Toto miesto bude už po ôsmy raz dejiskom tohto benefičného koncertu.

Charitatívne podujatie organizuje Slovenský paralympijský výbor v spolupráci s Nadáciou Výskum rakoviny a obcou Smolenice. Významnú úlohu pri realizácii tohto podujatia majú od jeho vzniku v roku 2007 manželia Rudolf a Jarmila Škrabákovci zo Smoleníc.

Koncert sa začne popoludní o 14.40 h tradičnou jazdou a bubeníckou šou. Na pódiu budú účinkovať - hudobná skupina Close Harmony Friends, Eweline, Dominika Mirgová, Martin Harich, Adam Ďurica, skladateľ a klavirista Igor Bázlik, spevák Ervín Schönhauser, bubenícka formácia Campana Batucada, Rudolf Cikatricis a ďalší umelci. Chýbať nebude profesionálna ohňová a svetelná šou Fire Angels. Program, ktorý potrvá do noci, bude moderovať Martin Chynoranský.

Výťažok z verejnej zbierky je určený pre Nadáciu Výskum rakoviny. Z týchto prostriedkov zakúpia tkanivový mikroanalyzátor Tissue Microarrayer. Vlani sa na tomto podujatí vyzbierala suma 4389,12 eur.

Hlavným cieľom Nadácie Výskum rakoviny je podporovať a propagovať výskum nádorových ochorení na všetkých úrovniach - základný, translačný a klinický - s cieľom využitia výsledkov v medicínskej praxi. Aktivity nadácie prispievajú k tomu, aby sa nádorové ochorenia stali opakovane liečiteľné. Nadácia organizuje rôzne zbierky, napríklad aj počas tohtoročného cyklu letných koncertov zahraničných mládežníckych orchestrov v Bratislave a iné kultúrne a športové podujatia. Každoročne pripravuje viaceré programy pri príležitosti Dňa Výskumu rakoviny (7. marca), pravidelne organizuje popularizačné semináre Vedecké dielne - onkológia pre stredoškolákov, súťaž mladých onkológov a iné.

Nadácia pôsobí pod vedením prezidentky Margity Klobušickej, vedeckej pracovníčky Ústavu experimentálnej onkológie Slovenskej akadémie vied v Bratislave.