Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Trnavský kraj

Mestská veža v Trnave oslavuje 440. narodeniny

Mestská veža v Trnave Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Stavba sa stala dominantou mesta a v súčasnosti s pomenovaním mestská veža je jednou z najnavštevovanejších pamiatok Trnavy.

Trnava 24. júna (TASR) – Pred 440 rokmi, presne 28. júna 1574, sa murársky majster Jakub zaviazal trnavskému richtárovi, že postaví na námestí v Trnave strážnu vežu proti požiarom a nebezpečenstvám. Stavba sa stala dominantou mesta a v súčasnosti s pomenovaním mestská veža je jednou z najnavštevovanejších pamiatok Trnavy. Z výšky vyše 30 metrov ponúka na ochodzi návštevníkom jedinečný pohľad na mesto. Jej celková výška je takmer 60 metrov a na vrchole sa týči pozlátená socha Panny Márie.

Vzácne výročie mestskej veže si Trnavčania budú môcť pripomenúť v sobotu 28. júna jej návštevou. Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Trnava Tourism pripravila v jej útrobách od 11. do 21. h bohatý program. Návštevníci si budú môcť pozrieť vzácny hodinový stále fungujúci stroj, ktorý poháňa ciferníky, tiež výstavku o histórii stavby a mesta, vyskúšať dobové stredoveké kostýmy a odfotiť sa v nich. Remeselníci ukážu zvedavcom svoju zručnosť. Nebudú chýbať ani prehliadky so sprievodcom v dobovom kostýme, začnú sa o 14., 15., 18. a 20. h. Záujemcovia sa v rámci nich dozvedia o úlohe strážnej veže i zaujímavé príbehy s ňou spojené, napríklad o koze, ktorá tam žila. Na najmenších čaká tvorivý kútik, v ktorom si môžu vyfarbiť svoju mestskú vežu alebo si zasúťažiť. Informovala o tom výkonná riaditeľka OOCR Petra Blažejová.

Pozvánka na mestskú vežu v sobotu doplní bohatú ponuku sobotňajších aktivít pre Trnavčanov, medzi ktorými hlavnú úlohu hrá otvorenie zrekonštruovanej pešej zóny o 16. h a Trnavský rínek, ktorý sa začne na Kapitulskej ulici o 9. h.