Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trnavský kraj

Minister dopravy oficiálne otvoril vodácku sezónu na Baťovom kanáli

Na archívnej snímke loď na Baťovom kanáli v prístave Skalica. Foto: TASR – Martin Palkovič

Prišiel som sa sem pozrieť, aby som osobne vyjadril podporu tunajším prevádzkovateľom služieb v tom, čo robia, skonštatoval minister dopravy.

Skalica 13. júna (TASR) – Na Baťovom kanáli na hranici Slovenskej a Českej republiky v sobotu oficiálne otvorili vodácku sezónu. Podľa slov ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina) sa tak môže stať táto vodná atrakcia opäť turistickým „ťahákom“ regiónu.

Ako pripomenul, plavba na Baťovom kanáli je povolená od začiatku tohto mesiaca, pre uzavreté hranice doteraz nebola možná. „Prišiel som sa sem pozrieť, aby som osobne vyjadril podporu tunajším prevádzkovateľom služieb v tom, čo robia. Verím, že sa nám spolu podarí opätovne naštartovať cestovný ruch. Som presvedčený, že dovolenka na Slovensku je dobrý nápad,“ skonštatoval minister dopravy.

Baťov kanál je vodná cesta vybudovaná reguláciou riek Morava a Radějovka. Má 53 kilometrov a vedie od Otrokovíc v Českej republike až do Skalice na slovenskom území. Myšlienku vybudovať vodnú cestu inicioval priemyselník Tomáš Baťa a po jeho smrti zrealizoval Jan Antonín Baťa v rokoch 1934 až 1938. V minulosti ju využívali na prepravu hnedého uhlia. Počas druhej svetovej vojny bol kanál poškodený. K obnoveniu vodnej dopravy tu došlo v 90. rokoch.