Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Trnavský kraj

Minister Richter otvoril v Šamoríne zariadenie pre seniorov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Minister tvrdí, že výsledok je jednoznačný. Stačí sa prejsť z jednej budovy do druhej a rozdiel je markantný.

Šamorín 4. septembra (TASR) – Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter navštívil dnes zariadenie pre seniorov v Šamoríne, ktoré čaká v krátkom čase sťahovanie do nových priestorov. V súčasnosti poskytuje služby v nevyhovujúcej budove, ktorá slúžila už v roku 1722 ako nemocnica. Mesto postavilo v areáli nový objekt, v ktorom nájde ubytovanie 36 seniorov.

"Stretol som sa s primátorom Šamorína Gabrielom Bárdosom a mal som možnosť bližšie sa zoznámiť, ako sa v tomto meste poskytujú sociálne služby. Oboznámili sme sa s celkovým stavom vrátane terénnych služieb. Hlavným náplňou dnešnej pracovnej cesty bolo sociálne zariadenie pre starších ľudí," uviedol minister s tým, že výsledok je jednoznačný. "Stačí prejsť z jednej budovy do druhej a rozdiel je markantný. Nové priestory, ktoré už v tomto roku budú obývané, vyhovujú dnešným podmienkam. Vďaka patrí primátorovi a zastupiteľstvu, že sa rozhodli z vlastných zdrojov postaviť nový objekt pre seniorov," pokračoval. Podľa jeho ďalších slov väčšinou na sociálne veci finančné prostriedky neostávajú. Budovu postavila vlastná firma mesta a tak náklady sú o 10 percent nižšie. "Prácu dostali obyvatelia mesta, čo treba tiež oceniť," zdôraznil.

Podľa realizátora, konateľa mestského podniku Area Jozefa Nagya vybudovali celkom 1300 m2, polovica je obslužná časť, druhá polovica slúži na ubytovanie. Dve dvojposteľové izby majú jednu spoločnú kúpeľňu. "Samozrejme, dodržali sme všetky v súčasnosti platné normy," konštatoval. Pripomenul, že počas výstavby najväčším problémom bol malý pozemok. Po presťahovaní klientov do novej budovy, vedľajší starší objekt zbúrajú a dokončia výstavbu. "Nemohli sme zvýšiť kapacitu zriadenia, nakoľko iné stavebné a prevádzkové predpisy platia do a nad 40 osôb," podotkol Nagy s tým, že po dokončení celého areálu sa budú môcť počas dňa zdržiavať v zariadení aj seniori, ktorí tam nie sú ubytovaní.

"Rozpočet na výstavbu činí 1.505.000 eur. Keďže sme mestská firma, som presvedčený, že 10 – 15 percent výdavkov ušetríme. Z týchto peňazí plánujeme nakúpiť úplne nové zariadenie," uzavrel Nagy.

Primátor Gabriel Bárdos vyzdvihol, že návšteva ministra je pre daný región vždy významnou udalosťou. "Oceňujem, že minister prejavil záujem a prišiel sa sám presvedčiť, ako vie malé mesto z vlastných zdrojov zabezpečiť výstavbu nového domova pre dôchodcov," povedal.