Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trnavský kraj

Mix-Fest v Dolnej Krupej odštartuje leto skvelou hudbou

Na archívnej fotke kaštieľ v Dolnej Krupej. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Múzeum predstaví aj projekt záchrany genofondu ruží, vyšľachtených v období bývalého Československa.

Dolná Krupá 25. mája (TASR) – Dva predprázdninové víkendy zahŕňa open air festival Mix-Fest v kaštieli v Dolnej Krupej pri Trnave, ktorý je naplánovaný na sobotu a nedeľu (28. - 29. 5.) a následne 4. a 5. júna. Podujatie sa uskutoční v rámci projektu "Treasures – Poklady strednej Európy. Kultúra, príroda, hudba" financovaného z programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A SK-AT 2014 - 2020. Informovala o tom riaditeľka Hudobného múzea (HM) Slovenského národného múzea Edita Bugalová, ktorého je kaštieľ súčasťou.

Na sobotu (28. 5.) múzeum pripravilo deň pre deti. V nedeľu (29. 5.) o 16.00 h vystúpi orchester z mesta Gänserndorf – Philharmonie Marchfeld a Trnavský komorný orchester (TKO). "Spoločné muzicírovanie si rozdelia tak, že TKO pod vedením Anny Ševečkovej uvedie diela A. Dvořáka a M. Schneidra Trnavského a Philharmonie Marchfeld pod taktovkou Bettiny Schmittovej ponúkne program z diel dynastie Straussovcov a ďalších skladateľov, ktorí viedenskú tanečnú hudbu 19. storočia preslávili po celom svete," uviedla Bugalová.

Prvú júnovú sobotu (4. 6.), keď bude medzinárodné podujatie Víkend otvorených parkov a záhrad, programovú ponuku v Dolnej Krupej otvorí o 12.30 h tradičná Slávnosť ruží. V mauzóleu v obci si návštevníci najskôr uctia ružovú grófku Máriu Henrietu Chotekovú. V parku kaštieľa budú znieť tóny ľudových hudieb Brezina a Brezinka z Bolerázu.

Múzeum predstaví aj projekt záchrany genofondu ruží, vyšľachtených v období bývalého Československa. Od 15.30 h bude pódium patriť dychovým súborom. Súťažiť sa bude aj o najkrajšiu ružu. Mix-Fest ukončí v nedeľu 5. júna o 16.00 h vystúpenie kapely Modus Memory Mariana Greksu.