Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Morenu hodia do potoka Trnávka

Na snímke pálenie Moreny. Foto: TASR/Milan Kapusta

Milovníci ľudových zvykov sa o 14. hodine zídu v kine Hviezda, kde sa predstavia viaceré detské súbory z Trnavy a okolia.


Trnava 19. marca (TASR) – Rozlúčku so zimou pripravili na nedeľu 20. marca v Trnave. Tradičný folklórny program Na kvetnú nedzelu má z roka na rok viac prívržencov, ktorých zaujíma hádzanie Moreny do vody aj v mestskom prostredí.

Milovníci ľudových zvykov sa o 14. hodine zídu v kine Hviezda, kde sa predstavia viaceré detské súbory z Trnavy a okolia. O 15.30 h sa sprievod s Morenou odtiaľ pohne smerom k potoku Trnávka. Z jej mosta pri knižnici vhodia zapálený symbol zimy do jej vôd a zároveň ozdobia jeden zo stromov Ružového parku pri Trnávke pripravenými vajíčkami na znak príchodu jari.

Podujatie bude pokračovať v Kalokagatii – Centre voľného času, kde bude dvor veľkonočných remesiel s výrobou tradičných ozdôb, pletením šibákov, maľovaním vajec i varením veľkonočnej praženice.

Podľa etnologičky Západoslovenského múzea v Trnave Anety Vlčkovej boli tradičné veľkonočné zvyky v obciach v okolí Trnavy v minulosti súčasťou komplexu zvykov kalendárneho cyklu spojeného s roľníckym spôsobom života. Magické úkony vychádzali z predstáv o fungovaní kolobehu prírody, od ktorej bolo roľnícke obyvateľstvo bytostne závislé. Ich pôvod je často veľmi starý a siaha do predkresťanského, staroslovanského obdobia. Viaceré úkony či atribúty prevzalo kresťanstvo, upravilo si ich význam a symboliku. V upravenej forme tak pretrvávajú dodnes. Zmenou životného štýlu, sociálno-kultúrnych vzťahov vo vidieckom prostredí zostali niektoré zvyky vytrhnuté zo svojho pôvodného kontextu, stratili svoju niekdajšiu funkciu i význam. A v súčasnosti plnia najmä zábavnú úlohu. Iné v priebehu desaťročí úplne zanikli.