Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trnavský kraj

V Dunajskej Strede otvorili nové priestory cudzineckej polície

Slávnostné otvorenie Úradu hraničnej a cudzineckej polície SR v Dunajskej Strede 4. februára 2020. Na snímke zľava riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície SR Ladislav Csémi, ministerka vnútra SR Denisa Saková a prezident Policajného zboru SR Milan Lučanský. Foto: TASR - Martin Baumann

Zvýšenú agendu pomáhajú vybavovať aj pracovníci z iných útvarov Policajného zboru (PZ).

Dunajská Streda 4. februára (TASR) – Lepšie pracovné podmienky v spojitosti s efektívnou a adresnou organizáciou práce pomôžu zefektívniť činnosť pracovísk cudzineckej polície v prospech samotných pracovníkov týchto úradov i klientov, ktorí si prídu vybaviť žiadosti. Ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer-SD) to zdôraznila pri utorkovom oficiálnom otvorení nového oddelenia cudzineckej polície v Dunajskej Strede.



"Modernizácia priestorov i opatrenia, ktoré sa týkajú systému vybavovania či sledovania zaťaženosti jednotlivých pracovníkov oddelení, prispievajú k výraznému skracovaniu čakacích a vybavovacích lehôt," upozornila ministerka. Pripomenula, že v roku 2019 otvorili nové oddelenia cudzineckej polície v Žiline, Ružomberku a Trnave, zrekonštruovali pracoviská v Banskej Bystrici, Prešove, Bratislave či Michalovciach. "Dunajská Streda je ďalším mestom, v ktorom oddelenie cudzineckej polície poskytuje pracovné a úradné priestory, zodpovedajúce 21. storočiu," zdôraznila šéfka rezortu vnútra.



Modernizáciu a efekt, ktorý prináša, ocenil aj riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície SR Ladislav Csémi. "V zmodernizovaných priestoroch, s využitím organizačných zlepšení a dobrých skúseností z praxe vieme minimalizovať počet oprávnených sťažností, týkajúcich sa priebehu a procesu vybavovania žiadostí," upozornil. Pripomenul tiež, že rapídny nárast agendy si vyžaduje vytváranie prostredia pre efektívnejšiu prácu.

"V priebehu posledných štyroch rokov narástol počet žiadostí o 130 percent, v roku 2019 vybavovali oddelenia cudzineckej polície v rámci celého Slovenska vyše 57.000 žiadostí o povolenie na pobyt v SR," priblížil.

Zvýšenú agendu pomáhajú podľa Csémiho vybavovať aj pracovníci z iných útvarov Policajného zboru (PZ), policajný dôstojník taktiež verí, že nápor na vyšší počet pracovníkov oddelení cudzineckej polície pomôžu zvládnuť aj nové kádre, vychádzajúce zo Strednej odbornej školy (SOŠ) Policajného zboru a Policajnej akadémie.