Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trnavský kraj

Na arcibiskupstve vystavujú rehoľné rúcha zo Slovenska

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pri príležitosti Roka zasväteného života bude oddnes do 31. augusta možné navštíviť výstavu viac ako 50 rehoľných odevov z celého Slovenska.

Trnava 24. júna (TASR) - Výstavná miestnosť Trnavskej arcidiecézy Galéria sa po dlhšom čase opäť otvára návštevníkom. Pri príležitosti Roka zasväteného života bude oddnes do 31. augusta možné navštíviť výstavu viac ako 50 rehoľných odevov z celého Slovenska.

Cieľom organizátorov výstavy Rehoľné rúcho – súčasť zasväteného života, ktorá sa koná pod záštitou trnavského arcibiskupa Jána Oroscha, je priblížiť verejnosti ženské aj mužské rehoľné komunity na Slovensku. Súčasťou ich života je práve rúcho, ktoré ich sprevádza po všetky dni a zároveň rozlišuje od ostatných rehoľných spoločenstiev. Rozmanitosť komunít však nespočíva len v odeve, ale najmä v ich poslaní, charizme a spiritualite. "Chceme verejnosť zoznámiť s množstvom spoločenstiev, ktoré sa okrem duchovnej a kontemplatívnej činnosti venujú aj vzdelávaniu mládeže, sociálnej, zdravotníckej, charitatívnej a opatrovateľskej činnosti. V neposlednom rade ponúka výstava možnosť zastaviť a zamyslieť sa nad ľuďmi, ktorí svoj život obetovali Bohu, pomoci blížnym, núdznym a trpiacim," uviedol kurátor Adrián Lančarič.

Vstup do výstavných priestorov je z Ulice M. Schneidera Trnavského od utorka do nedele v čase od 11. do 18. hodiny.