Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trnavský kraj

Na námestí v centre Senice vyrúbu tri smreky, sú napadnuté obaľovačom

Smrek, archívna snímka. Foto: TASR/DPA

Tri smreky na námestí sú napadnuté do takej miery, že už nie je možná ich záchrana a zároveň predstavujú ložisko nákazy pre ostatné smreky v lokalite, uviedla Gavorová.

Senica 10. mája (TASR) – Mesto Senica pristúpi k sanácii troch kusov smreka obyčajného na Námestí oslobodenia. Informovalo o tom mesto na webovej stránke.

K danému kroku bolo mesto nútené pristúpiť pre zlý zdravotný stav stromov. "Smreky sú v značnej miere napadnuté obaľovačom smrekovým. Húsenice tohto motýľa poškodzujú asimilačné orgány smreka, čo vedie k znižovaniu prírastkov a celkovej strate vitality napadnutého stromu," uviedla odborníčka na mestskú zeleň z mestského úradu Mária Gavorová.

Ako doplnila, obaľovač smrekový napáda stromy od vnútornej časti koruny smerom k okraju, a preto sa zvonku môže strom zdať relatívne zdravý. "Tri smreky na námestí sú napadnuté do takej miery, že už nie je možná ich záchrana a zároveň predstavujú ložisko nákazy pre ostatné smreky v lokalite," doplnila Gavorová.

Ide o mimoriadnu situáciu, keď sa k výrubu pristúpi počas vegetačného obdobia. "Samospráva má na tento krok potrebné povolenia pre neštandardný termín aj s ornitologickým posudkom. K vykonaniu výrubu sa pristupuje zodpovedne a vzhľadom na exponovanú lokalitu ho vykonajú arboristi. Tento výrub je podmienený náhradnou výsadbou v danej lokalite," informovalo mesto.