Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Na poľovníckom dni očakávajú po západe slnka ďalších návštevníkov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

V revíri Dolný Štál je prioritne drobná zver, bažant a zajac.

Dolný Štál 18. júla (TASR) – Štvrtý ročník Poľovníckeho dňa v Dolnom Štále privítal dnes návštevníkov zaujímavým programom, väčšina ukážok a vystúpení sa uskutoční vo večerných hodinách. Podľa usporiadateľov chce poľovnícke združenie dosiahnuť, aby sa obyvatelia obce a regiónu oboznámili s činnosťou poľovníkov. Nechýbajú ukážky z prác poľovných psov, jazdecká ukážka spojená s lukostreľbou, jazdenie a lukostreľba pre deti alebo výstava poľovníckych trofejí. V kultúrnej časti vystúpia domáci a maďarské spevácke skupiny, speváci a skupiny populárnej hudby. TASR o tom informoval predseda Poľovníckeho združenia Dolný Štál Pavol Ďuriš.

„Predchádzajúce ročníky boli úspešné. Počasie je dobré, možno až príliš. Po západe slnka očakávame ďalších návštevníkov. Pripravili sme pre nich okrem programu aj chutné jedlá z diviny a samozrejme akcia trvá až do rána," uviedol Ďuriš s tým, že v priebehu dňa poľovníci chcú obyvateľom, ale aj ostatným návštevníkom vysvetliť, že poľovník nielen loví zver, ale sa stará o ňu, hlavne v zimnom období, keď ju kŕmi, dokrmuje.

V revíri Dolný Štál je prioritne drobná zver, bažant a zajac. „V ostatnom období sa objavila aj diviačia zver, ktorú chceme udržať len v istej časti revíru, aby nám nenapáchala škody na drobnej zveri. Diviak veľmi často odoženie sliepku a vyžerie hniezdo. Pozor dávame aj na rozmnoženie líšok. Každá zastrelená líška ide na monitoring, či náhodou nebola besná,“ vysvetlil. Škodnú zver treba tlmiť, aby úžitková mala väčšie šance na prežitie. „Tento rok sme v apríli vybrali z nôr 43 líšok,“ povedal predseda poľovníckeho združenia.

Horúčavy podľa jeho slov robia aj zvieratám veľké problémy. „Nosíme do revíru vodu pre zajacov a bažantov. Sú miesta, kde sa nenachádza žiadny prírodný zdroj vody. Vyrobili sme umelé napájadlá, ktoré pravidelne kontrolujeme a dopĺňame,“ dodal.