Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trnavský kraj

Na Štrúdľovom festivale v Trhovej Hradskej vznikol ďalší rekord

a snímke svoju štrúdľu si pripravil aj generálny riaditeľ Slovnaftu Oszkár Világi. Pomáha mu hlavná usporiadateľka festivalu Kristína Bugárová. Foto: TASR/Edmund Örzsik

Okrem slovenského rekordu sa konala aj súťaž o najchutnejšiu a najkrajšiu štrúdľu.

Trhová Hradská 16. mája (TASR) - V obci Trhová Hradská v okrese Dunajská Streda vznikol dnes v popoludňajších hodinách nový slovenský rekord. Na 9. ročníku Štrúdľového festivalu prekonali dĺžku najdlhšej vytiahnutej štrúdle z jedného cesta. Štrúdľa bola dnes o tri metre a 32 centimetrov dlhšia ako vlani. Nový rekord je 38 metrov a 65 centimetrov. Potvrdil to TASR autor knihy Slovenské rekordy Igor Svítok.

"Hlavná organizátorka Kristína Bugárová so svojím tímom bola veľmi rada, cesto bolo riedučké, ženy sa poponáhľali a podarilo sa im natiahnuť štrúdľu až do takéhoto rozmeru. Štrúdľa dosiahla parametre stanu," uviedol Svítok s tým, že tím v Trhovej Hradskej je neporaziteľný. "Iný takýto pokus sme doteraz ani nezaznamenali," zdôraznil. Pripomenul, že ak realizátori diela budú chcieť prekonať o rok tento rekord, bude sa musieť predĺžiť už aj stan.

Podľa jeho ďalších slov na Slovensku, ale ani vo svete podobné výsledky v ťahaní štrúdlí nezaznamenali. Maxijedlo, najväčšiu bagetu, pripravili v Leviciach, Trdelník skalický presiahol dva metre, ale tento rekord z technických dôvodov sa už nedá prekonať. V Trhovej Hradskej sa už teraz, po vyhlásení nového rekordu, chystajú na 40-metrovú štrúdľu.



Okrem slovenského rekordu sa konala aj súťaž o najchutnejšiu a najkrajšiu štrúdľu. "Tvoriace tímy pripravili tvarohové, jablkové a ľubovoľne zvolené štrúdle. Teší nás, že medzi súťažiacimi boli aj zástupcovia mužského pokolenia. Porota vyzdvihla, že do súťaže sa zapojili aj mladí ľudia," doplnila Bugárová.

Podľa starostu Trhovej Hradskej Rolanda Zsoldosa Štrúdľový festival znamená veľmi veľa pre obec. "Zviditeľní našu dedinu, našu menšinovú kultúru, nielen obce, ale celého Žitného ostrova. Vďaka šikovnosti a odhodlanosti našich žien v deň festivalu nás navštívi niekoľko tisíc ľudí," prezradil. Dodal, že s radosťou konštatovali úspech, v prípade pretrhnutia cesta by bol rekord neplatný.

Starosta sa pochválil aj tým, že ide o otvorený festival, bez vstupného, kde vystúpia slovenské i maďarské skupiny zastupujúce rôzne hudobné žánre. "Som rád, že vieme v tomto regióne zabezpečiť festival, ktorý presiahol už hranice okresu," podčiarkol. Podotkol, že tohtoročnou novinkou je umožnenie podnikateľom, ktorých zastrešuje Občianske združenie Kukkonia, predávať svoje výrobky. "Ide o produkty, ktoré pochádzajú výlučne zo Žitného ostrova," podčiarkol.