Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Na Trdlofeste s rekordnými trdelníkmi nateraz skončili

Na snímke pečenie maxitrdelníka v rámci festivalu Trdlofest v Skalici v sobotu 16. mája 2015. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Trdlofest však nie je iba o pečení populárneho koláča s dierou, ale ponúka celodenný bohatý kultúrny program.

Skalica 16. mája (TASR) – Po desiatich rokoch sa dnes v Skalici počas festivalu Trdlofest prvýkrát neusilujú o vytvorenie nového rekordu v dĺžke trdelníka. Vlani dosiahli 208 centimetrov, čo je nateraz najviac, čo možno docieliť. Pretože dlhšie trdlo, teda valec, na ktorý sa cesto na trdelník navíja, momentálne neexistuje.

"Takže dnes ide iba o potvrdenie vlaňajšieho rekordu," povedal pre TASR Ľudovít Bránecký zo správy mestského majetku, kam pekáreň pravého skalického trdelníka patrí a zároveň predseda združenia Skalický trdelník. Pred desiatimi rokmi začínali podľa jeho slov na 97 centimetroch, potom čo rok, to pridali v priemere desať centimetrov. Všetky výkony sú zapísané v Slovenskej knihe rekordov. "My sa zatiaľ nechystáme vyrábať dlhšie trdlo, ak by sa ale našiel niekto iný iniciatívny, radi to privítame," dodal Bránecký.



Trdlofest však nie je iba o pečení populárneho koláča s dierou, ale ponúka celodenný bohatý kultúrny program. Vystúpia viaceré hudobné zoskupenia, uskutočnia sa ochutnávky trdelníka a Skalického rubínu a vo večerných hodinách otvorí primátor Skalice Ľudovít Barát letnú turistickú sezónu.

Návštevníci sa môžu zúčastniť na rôznych súťažiach, ako napríklad jedení "fazolnice" a trdelníka, či vo varení kotlíkového guláša s pivom. Festival má aj bohaté sprievodné akcie. V galérii u Františkánov sú vystavené diela výtvarníkov moravsko-sliezskeho pomedzia. Záhorské múzeum Skalica v spolupráci so Záhorskou galériou v Senici ponúka výstavu k 120. výročiu narodenia maliara Júliusa Korezsku a na Námestí slobody je historická expozícia k 80. výročiu výroby traktorov na Slovensku.

Tradične sú počas celého dňa bezplatne sprístupnené historické pamiatky ako Farský kostol sv. Michala Archanjela, Dom kultúry z dielne architekta Dušana Jurkoviča, Rotunda sv. Juraja, Františkánsky kláštor a kostol, Mlyn bratov Pilárikových či Ľadovňa.

V Skalici sa trdelník udomácnil koncom 18. storočia, keď do mesta prišiel bývať maďarský generál a básnik József Gvadányi a jeho sedmohradský kuchár. Ten stál podľa historických prameňov na začiatku trdelníkovej tradície. Skaličania dosiahli, že trdelník má certifikát Európskej únie. Podľa smernice sa originálny trdelník pečie iba "vo vymedzenom území Slovenskej republiky ohraničenom zo severu štátnou hranicou s Českou republikou, západnú hranicu vymedzenej oblasti tvorí rieka Morava, južnú hranicu tvorí rieka Myjava a východnú hranicu od mesta Senica po štátne hranice s Českou republikou tvorí rieka Teplica".