Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trnavský kraj

Na výstave Needle & Balloon sa predstavujú zahraniční výtvarníci

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Hovoria o prirodzenej evolúcii, o konci sveta či, naopak, o nemožnej a neprirodzenej snahe zastaviť čas a zakonzervovať súčasnosti, povedal o vystavovaných dielach kurátor výstavy.

Trnava 12. mája (TASR) – Deväť výtvarníkov a jedno umelecké zoskupenie stojí za medzinárodnou výstavou Needle & Balloon (Ihla a balónik), otvorenie ktorej pripravila trnavská Galéria Jána Koniarka v Synagóge - Centre súčasného umenia na piatok (13. 5.). Kurátor Michal Stolárik na ňu oslovil autorov mladej a strednej generácie zo Slovenska, Maďarska, Česka a Rakúska.

Úvahy o krehkosti sa pri pohľade na aktuálnu ekologickú a politickú situáciu či stav spoločnosti poznačenej súvislosťami ostatných, minimálne dvoch rokov zdajú byt podľa kurátora aktuálnejšie než kedykoľvek predtým. Medzinárodná vystáva reaguje na túto tému, hlavné motívy sleduje v kontexte súčasného vizuálneho umenia.

Stolárik pre výstavu vybral diela od maľby cez sochy a inštalácie až k videám, oslovil Radka Brousila, Kristiána Németha, APART collective, Andrása Cséfalvayho, Andreja Dúbravského, Ádáma Horvátha, Šimona Chovana, Yein Lee, Céline Struger a Adama Vačkářa. "Hovoria o prirodzenej evolúcii, o konci sveta či, naopak, o nemožnej a neprirodzenej snahe zastaviť čas a zakonzervovať súčasnosť. Výrazná symbolika použitých motívov, tvarov či materiálov zdôraznenej lyrickú líniu výstavy, ktorú prirodzene dopĺňa aj formálna stránka diel s príznačnými použitými materiálmi, ich stabilitou, trvácnosťou alebo vizuálnym stvárnením," uviedol.

Výstava potrvá do 13. júla.