Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Na Záhorí sa počas víkendu uskutoční viacero zaujímavých podujatí

Veterný mlyn v Holíči je stavba situovaná na okraji polí nad mestom Holíč (okres Skalica), vo výške 220 m.n.m. Jedná sa o jediný historický veterný mlyn na Slovensku, ktorý sa podarilo zachovať do dnešných čias. Na snímke veterný mlyn v Holíči v nedeľu 8. novembra 2020. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Do Baziliky Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne zavítajú v sobotu hasiči v rámci Púte hasičov. Zraz jednotiek bude na námestí o 13.00 h a nasledovať bude slávnostný sprievod a svätá omša.

Smrdáky 20. mája (TASR) – Popri otvorení turistickej sezóny v kráľovskom meste Skalica, ktoré je spojené s tradičným podujatím Trdlofest, je na Záhorí na výber počas víkendu (21. a 22. 5.) viacero ďalších akcií.

Podujatia s historickým podtónom sa odohrajú pri Lozorne a na hrade Branč pri Senici. "V gazdovskej dedinke Abeland budú pre návštevníkov v rámci stredovekého dňa pripravené šermiarske vystúpenia, množstvo historických hier, ale aj dobová hudba. Kto má odvahu, môže sa pre zmenu na hrade Branč uchádzať o pohár vojvodu Ctibora, kde sa súťaží v tradičnej lukostreľbe," uviedol výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Záhorie Martin Lidaj.

Netradičná udalosť je pripravená v obci Kúty v okrese Senica. "Podujatie pod názvom Slávnostní otvorení Stodouy 1820 zakončí šesť rokov trvajúce sťahovanie historickej stodoly. Súčasťou budú vystúpenia folklórnych a hudobných zoskupení, ale aj ochutnávka vín," uviedol člen občianskeho združenia Pjekné Mjestečko, ktoré sťahovanie realizovalo, Filip Húšťava.

Pre záujemcov o históriu ponúka Záhorské múzeum v Skalici Deň otvorených dverí. Okrem viacerých sprievodných podujatí odprezentuje múzeum vo výstavnom priestore panelovú výstavu o histórii k 650. výročiu povýšenia Skalice na slobodné kráľovské mesto.

Do Baziliky Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne zavítajú v sobotu hasiči v rámci Púte hasičov. Zraz jednotiek bude na námestí o 13.00 h a nasledovať bude slávnostný sprievod a svätá omša.

Kultúrny program je pripravený v sobotu večer v dome kultúry v Senici. "Spevácky zbor mesta Senica Cantilena sa predstaví pri príležitosti 50. výročia osláv vzniku tohto umeleckého telesa. Súčasťou bude aj krst publikácie s názvom 50 rokov Cantileny," informoval primátor mesta Senice Martin Džačovský.