Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Medzi Hlohovcom a Piešťanmi havaroval autobus, zahynuli štyri deti

Štyria ľudia prišli o život pri dopravnej nehode autobusu, ktorá sa stala 6. júna 2014 na 73. kilometri diaľnice D1 v smere z Piešťan do Trnavy. Na snímke záchranári odnášajú obeť nehody pri Červeníku 6. júna 2014. Foto: TASR/Michal Svítok
Štyria ľudia prišli o život pri dopravnej nehode autobusu, ktorá sa stala 6. júna 2014 na 73. kilometri diaľnice D1 v smere z Piešťan do Trnavy. Potvrdila to hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová aj hovorca Operačného strediska záchrannej a zdravotnej služby SR Boris Chmel. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na budove Športového gymnázia v Trnave vyvesili čiernu zástavu.

Bratislava 6. júna (TASR) - Štyria ľudia prišli o život pri dopravnej nehode autobusu, ktorá sa stala dnes na 73. kilometri diaľnice D1 v smere z Piešťan do Trnavy. Potvrdila to hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová aj hovorca Operačného strediska záchrannej a zdravotnej služby SR Boris Chmel.

V autobuse cestovalo 32 ľudí, zväčša deti vo veku 14 a 15 rokov, zatiaľ nie je potvrdený vek zranených a mŕtvych. Na mieste podľa Chmela zasahovali štyri sanitky a dva vrtuľníky.

.


Autobus nebol v kolízii s iným vozidlom

Autobus s deťmi, ktorý dnes havaroval na diaľnici pri Trnave, nebol v kolízii s inými vozidlom. Na mieste nehody to prostredníctvom televízie TA3 potvrdil minister vnútra Robert Kaliňák, podľa neho to vyplýva zo svedeckých výpovedí. Pri nehode zomreli štyri deti. V autobuse bolo 32 ľudí - 29 študentov, dve učiteľky a vodič.

Premiér k tragédii

Predseda vlády vyjadruje hlbokú ľútosť nad touto tragédiou a vyslovuje úprimnú sústrasť pozostalým. Dúfa v rýchle zotavenie zranených žiakov. Zároveň požiadal ministra vnútra o čo najrýchlejšie vyšetrenie príčin tejto nehody.
"Autobus zišiel z cesty a pri obhliadke stôp, ktoré zanechal na svahu, vodič sa pravdepodobne snažil dostať naspäť na cestu a na pomerne prudkom svahu došlo k prevráteniu vozidla," povedal Kaliňák. Vonkajšia obhliadka autobusu podľa neho technickú chybu neukázala, no vylúčiť sa nedá ani mikrospánok vodiča.

"Ako sa ten autobus prevrhol, tak niektorí zo študentov zostali pod autobusom, takže nebolo možné ich oživiť," uviedol Kaliňák. Do bratislavskej Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou boli prevezené vrtuľníkom dve deti. Podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej utrpeli zlomeniny, tržné rany, otras mozgu, no ich životy nie sú ohrozené. V nemocnici v Piešťanoch skončilo šesť detí s ľahšími poraneniami, dve z nich tam zostanú na pozorovanie. Do trnavskej nemocnice previezli 17 detí a dve učiteľky, jedna z nich utrpela ťažšie zranenie, dodala Zvolenská.



Hlásenie o nehode dostali záchranári podľa slov Kaliňáka o 15.50 h. Ako ďalej uviedol, vodič je v rukách polície a utrpel minimálne zranenia. Trnavská policajná hovorkyňa Mária Linkešová informovala, že všetci rodičia detí, ktoré sa v autobuse nachádzali, dostanú presné informácie na riaditeľstve Policajného zboru, Kollárova 31 v Trnave alebo telefonicky čísle 0908 724 865.

Fotogaléria z tragickej dopravnej nehody

.
.


Pred športovým gymnáziom už horia sviečky

Sviečky a kytice kvetov prinášajú pred školu spolužiaci mŕtvych žiakov, ktorí dnes popoludní tragicky zahynuli v autobuse vracajúcom sa zo školskej exkurzie. Na budove Športového gymnázia v Trnave vyvesili čiernu zástavu.

Tibor Mikuš, predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), ktorý je zriaďovateľom gymnázia, vyjadril rodinám úprimnú sústrasť. Povedal, že je to mimoriadna tragédia a TTSK je pripravený rodinám pomáhať. Zároveň poďakoval personálu trnavskej nemocnice za promptnú a profesionálnu reakciu, keď bolo nasadených 60 ľudí. Fakultná nemocnica zabezpečila podľa neho všetko, čo zranení potrebujú.

Sviečky a kytice kvetov prinášajú pred školu spolužiaci mŕtvych žiakov, ktorí 6. júna 2014 popoludní tragicky zahynuli v autobuse vracajúcom sa zo školskej exkurzie. Na budove Športového gymnázia v Trnave vyvesili čiernu zástavu. Štyria ľudia prišli o život pri dopravnej nehode autobusu, ktorá sa stala dnes na 73. kilometri diaľnice D1 v smere z Piešťan do Trnavy.
Foto: TASR/Jozef Polešenský