Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trnavský kraj

Nemocnica Piešťany chce zrušiť kúpu CT-ečka, ktoré pohlo politikou

CT prístroj Foto: TASR

Pre nákup prístroja odstúpili z funkcií ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a podpredsedníčka parlamentu a predsedníčka správnej rady nemocnice Renáta Zmajkovičová.

Piešťany 7. novembra (TASR) – Riaditeľka Nemocnice Alexandra Wintera, n.o., Piešťany Mária Domčeková dnes zaslala na adresu dodávateľa CT prístroja, pre nákup ktorého odstúpili z funkcií ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a podpredsedníčka parlamentu a predsedníčka správnej rady nemocnice Renáta Zmajkovičová, návrh na ukončenie kúpnej zmluvy dohodou. Oznámila to dnes na tlačovej besede.

Nemocnica bude teraz čakať na stanovisko Medical Group SK, a.s. Podľa toho bude robiť ďalšie opatrenia, aby pacienti z Piešťan a okolia mohli absolvovať vyšetrenia v nemocnici čo najskôr. V súčasnosti akútne prípady vozia do Trnavy a plánované výkony robia v Hlohovci a Novom Meste nad Váhom. V prípade, ak dodávateľ CT pristúpi na dohodu, Domčeková uvažuje o dočasnom inštalovaní pôvodného, už demontovaného zariadenia do termínu nového verejného obstarávania na CT prístroj. To by mohlo trvať zhruba a štyri až päť mesiacov. Zároveň bude riaditeľka čakať na výsledok vyšetrovania okolností predraženého nákupu CT prístroja. Podklady si orgány činné v trestnom konaní vyzdvihli v nemocnici podľa jej slov dnes.

Riaditeľka je pripravená zo svojho miesta aj odstúpiť

Domčeková je pripravená zo svojho miesta aj odstúpiť alebo nechať svoje odvolanie na rozhodnutí novej správnej rady. Doteraz tak, ako uviedla, neurobila z dôvodu, aby mala priestor na vysvetlenie okolností nákupu.

Verejné obstarávanie na multidetektorový počítačový tomograf v piešťanskej nemocnici bolo, ako informovala Domčeková, vyhlásené v marci vo vestníku verejného obstarávania a Európskom vestníku verejného obstarávania. Do verejnej súťaže sa prihlásili štyria uchádzači. Podľa nej bolo potrebné k nákupu nového prístroja pristúpiť z dôvodu generačného zastarania. Verejné obstarávanie sa uskutočnilo elektronickou aukciou a víťazom s cenou 1,59 milióna eur bola spoločnosť Medical Group SK. Podľa Domčekovej počet prihlásených do verejného obstarávanie ovplyvnila aj skutočnosť, že nemocnica nie je schopná nové zariadenie zabezpečiť z vlastných finančných prostriedkov a potrebovala prístroj zadovážiť na splátky s dodávateľom. "Nám banky úver nedajú, nie sme partner, ktorý má nejakú platobnú disciplínu," konštatovala. A cena víťazného CT zahŕňala aj financovanie kúpnej ceny po dobu 48 mesiacov. Parametre pre verejné obstarávanie na nákup CT nastavili odborníci z odboru rádiológie pre potreby zdravotných výkonov.