Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

O družstvo v Dolných Zeleniciach sa sporia dve skupiny

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Konflikt v družstve trvá od roku 2013 a vyústil už do niekoľkých súdnych sporov, ktoré zatiaľ nie sú ukončené.

Dolné Zelenice 31. augusta (TASR) – Na protest proti situácii v Poľnohospodárskom družstve (PD) Siladice v okrese Hlohovec sa zhromaždilo v piatok 28. augusta pred vchodom do jeho strediska v Dolných Zeleniciach viac ako sto ľudí. Okrem družstevníkov prišli aj obyvatelia susedných obcí, ktorých znepokojuje dlhodobo nevyjasnený stav v družstve. Dve hodiny trvajúce protestné zhromaždenie sa napriek napätej atmosfére zaobišlo bez väčších incidentov, asistovala však aj polícia. Pre TASR to uviedol dnes predseda PD Ladislav Hroššo.

Konflikt v družstve trvá od roku 2013 a vyústil už do niekoľkých súdnych sporov, ktoré zatiaľ nie sú ukončené. Na jeho stranách stoja dve skupiny - jedna reprezentovaná súčasným vedením PD a Ladislavom Hroššom, podporovaná členskou základňou pôvodných členov družstva, a druhá, predstavovaná skupinou bývalých členov predstavenstva PD a  Róbertom Paukovičom. Obe skupiny zastávajú názor, že sú právoplatnými vedeniami PD. Bývalým členom predstavenstva PD však podľa Hrošša družstvo zrušilo členstvo a vydané bolo aj predbežné opatrenie zakazujúce im konať v mene družstva.

Spor v PD vyvrcholil pred niekoľkými dňami, keď skupina okolo Paukoviča dala najatej strážnej službe podnet na obsadenie strediska v Dolných Zeleniciach a Hroššovi zamedzila prístup do objektu. Ten pre TASR uviedol, že oponenti uskutočňujú kroky, ktoré smerujú k ovládnutia družstva. „Dožadujú sa prístupu do účtovníctva, možnosti disponovať s účtom, chcú sa dostať do systému sociálnej poisťovne a ostatných poisťovní,“ uviedol. S terajším vedením PD nekomunikujú, počas protestu nikto z nich nereagoval na výzvu vyjsť medzi účastníkov.

V roku 2013 prišlo so súhlasom členov PD k založeniu spoločnosti s názvom PD Siladice, s. r. o., ktorej cieľom bolo odkupovať členské podielové listy od nečlenov družstva. PD v nej však už pri založení stratilo dosah nad rozhodovaním, keď väčšinu získali ako konatelia spoločnosti traja členovia predstavenstva PD. Spoločenská zmluva nebola napísaná tak, ako to bolo prezentované členom PD pred jej založením. PD má v spoločnosti len 16-% podiel.  Spoločnosť skúpila postupne od nečlenov družstva 13.833 kusov členských podielových listov, nezodpovedanou otázkou ale doteraz zostáva, aký osud ich stihol. Spol. s r. o. nezvolala od svojho vzniku žiadne valné zhromaždenie a nepredniesla ani stav hospodárenia.

Snahu stabilizovať situáciu v s. r. o. v prospech PD zlikvidovalo bývalé predstavenstvo v októbri 2013 obštrukciou, keď na narýchlo zvolanom zasadnutí predstavenstva bez predsedu prijalo 128 právnických a fyzických osôb za nových členov PD. Tým chceli zmeniť pomer hlasov v členskej základni. Po následnej členskej schôdzi boli potom na Obchodný register podané dva návrhy na zápis. „Staré predstavenstvo“ žiada zapísanie ako predsedu PD Paukoviča a na druhej strane členská schôdza pôvodných členov družstva zvolila nové predstavenstvo a za predsedu potvrdila Hrošša.

TASR oslovila s možnosťou vyjadriť sa k protestu aj R. Paukoviča, ten ju však nevyužil.