Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

O prepustení F. Borbélyho bude súd rozhodovať vo väzení

František B. Foto: Blog Júlie Mikolášikovej

Borbély si aktuálne odpykáva sedemročný trest odňatia slobody a žiadosť o prepustenie zaslal na OS v Trnave v januári tohto roku.

Bratislava 11. februára (TASR) - O žiadosti o podmienečné prepustenie na slobodu Františka Borbélyho, považovaného za jedného z posledných troch žijúcich bosov bratislavskej skupiny sýkorovcov, bude rozhodovať Okresný súd v Trnave (OS) 19. februára.

Borbély si aktuálne odpykáva sedemročný trest odňatia slobody a žiadosť o prepustenie zaslal na OS v Trnave v januári tohto roku. "OS Trnava nariadil vo veci termín verejného zasadnutia na 19. februára o 9.00 hodine v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Hrnčiarovciach nad Parnou," informovala v utorok TASR hovorkyňa Krajského súdu v Trnave Jana Kondákorová.

Borbély uzavrel v decembri 2015 na Okresnom súde (OS) Bratislava II dohodu o vine a treste v kauze výbuchu auta z júna 2009. Na základe toho si začal Borbély odpykávať sedemročný trest odňatia slobody v ústave so stredným stupňom stráženia. Súd mu uložil ešte trojročný ochranný dohľad. Išlo o prípad, keď v júni 2009 explodoval Mercedes G, ktorý patril Miroslavovi Abrahámovi s prezývkou Floxňa z bratislavskej skupiny piťovcov, a za ktorým stál Borbély.

Borbély bol označovaný za jedného z čelných predstaviteľov spomínanej skupiny. Konkrétne za jedného zo štyroch bosov, ktorí boli nástupcami po smrti zakladateľa Miroslava Sýkoru. Borbély však pred novinármi tvrdil, že skupina ako kompatibilný celok už dlhé roky neexistuje.

Podnikal v oblasti služieb. Jeho firmy prevádzkovali herne, reštaurácie, pivárne či kaviarne a známa bola aj jeho bezpečnostná a detektívna služba DKFB. Spolu s odsúdeným na doživotie Róbertom Lališom alias Kýblom vlastnil Borbély nehnuteľnosť v bratislavskej Petržalke. V tejto časti mal Borbély spolu s Ladislavom Bališom alias Dlhým Lacom inú nehnuteľnosť, v ktorej je hotel. Bališa už za členstvo v zločineckej skupine, prípravu vraždy a ďalšie trestné činy dávnejšie odsúdili na dlhoročný trest odňatia slobody. Kýbla, ktorý bol spoločne s ďalšími osobami obžalovaný z viacerých mafiánskych vrážd, odsúdil Najvyšší súd SR v lete 2018 na doživotný trest odňatia slobody.