Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Obyvatelia Gabčíkova bojkotujú, v obci utečencov nechcú

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Kamil Zihnioglu

Obec Gabčíkovo so starostom Ivánom Fenesom zvolala na protest verejné zhromaždenie.

Bratislava 9. júla (TASR) - Obec pri Vodnom diele Gabčíkovo je na nohách. Starosta ani obyvatelia dediny nechcú, aby sa k nim nasťahovalo niekoľko stoviek migrantov. Obec spísala už aj petíciu a zvolala verejné zhromaždenie, uvádza denník NOVÝ ČAS. Účelové zariadenie v Gabčíkove, ktoré patrí Slovenskej technickej univerzite v Bratislave, by mohli onedlho obsadiť migranti.

V budovách neďaleko Vodného diela Gabčíkovo bol dlho utečenecký tábor z bývalej Juhoslávie, ale už šesť rokov je komplex neobývaný. Preto sa Migračný úrad Ministerstva vnútra SR rozhodol, že objekt obsadí. Obec Gabčíkovo so starostom Ivánom Fenesom zvolala na protest verejné zhromaždenie.

"Pravda je, že keď sme mali v minulosti v obci utečencov, neboli s nimi problémy. Keď už bolo na 5000 obyvateľov 800 utečencov, bolo to pre ľudí nepríjemné," povedal starosta. Koľko migrantov by malo do komplexu prísť, je otázne, no hovorí sa o 400 až 700 ľuďoch. Obyvatelia na zhromaždení boli rozhorčení, väčšina nechce akceptovať príchod migrantov. Denník našiel aj takých, ktorým utečenci neprekážajú. Informoval o tom na desiatej strane v článku s názvom "Prídu do Gabčíkova stovky utečencov?!".