Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Ocenenie mesta Trnava získalo šesť osobností

Na snímke zľava Jozef Adamec, Imrich Borbély, Magdaléna Kurillová, primátor mesta Trnava Peter Bročka, Marián Rozložník, Alojz Lackovič a Oliver Moravčík počas slávnostného udeľovania ocenení mesta Trnava v sále Marianum v Trnave 1. marca 2015. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Čestné občianstvo mesta Trnavy dnes získal bývalý futbalový reprezentant a neskôr tréner Jozefov Adamec.


Trnava 1. marca (TASR) – Za zásluhy v oblasti športu, vedy, vzdelávania a rozvoja samosprávy získalo dnes šesť osobností ocenenia mesta Trnava. Ich mená vybrala komisia mesta na základe návrhov, ktoré na radnicu zaslali občania. Záujem Trnavčanov nominovať svojich významných rodákov dnes vyzdvihol aj primátor Peter Bročka.

„Návrhy, ktoré ľudia predkladajú, nám potvrdzujú, že Trnavčania sami cítia potrebu vzdať vďaku tým, ktorých si najviac vážia. Spektrum návrhov i doteraz ocenených osobností je dôkazom toho, že si všímame život v jeho rôznych podobách, ktoré nás priamo či nepriamo ovplyvňujú,“ skonštatoval počas dnešného slávnostného zasadnutia mestského zastupiteľstva. Podľa jeho slov je odovzdávanie ocenení mesta potrebné vnímať vo viacerých rovinách. „Je poďakovaním za život, za ľudí, ktorí nás vnútorne obohatili a obohacujú, ale v neposlednej miere aj obnovením svojho áno Trnave, jej duchovnej a kultúrnej tradícii. Mestu, v ktorom sa spolu s ostatnými snažíme budovať spoločný domov,“ povedal Bročka.

Čestné občianstvo mesta Trnavy dnes získal bývalý futbalový reprezentant a neskôr tréner Jozefov Adamec. „Počas svojej kariéry bol sedemkrát zaradený medzi desať najlepších futbalistov bývalého Československa, štyrikrát získal Československý pohár a v ankete Futbalista storočia skončil na 2. mieste. Na svojom konte má 383 zápasov v lige, 44 zápasov v reprezentácii a 170 gólov. Ako prvý hráč na svete strelil 23. júna 1968 v Brazílii tri góly,“ uvádza sa v nominácii na ocenenie.

Čestné občianstvo Trnavy získal aj Imrich Borbély, ktorý bol po roku 1989 prvým primátorom mesta a stál pri zakladaní novovzniknutej samosprávy. Vypracoval organizačnú štruktúru mestského úradu a všetky základné právne a organizačné normy potrebné na fungovanie mestskej samosprávy. „Načrtol tiež víziu ďalšieho smerovania Trnavy a zadal vypracovanie jej nového územného plánu. Zaviedol grantový systém na podporu spoločenských, kultúrnych a športových aktivít, založil mestskú políciu,“ píše sa v návrhu na jeho ocenenie.

In memoriam získal čestné občianstvo Trnavy aj Eugen Kurill za vynikajúce výsledky v oblasti stomatochirurgie. Bol zakladateľom odboru špeciálna stomatochirurgia, vedúcim predstaviteľom maxilofaciálnych chirurgov pre východnú Európu a autorom mnohých odborných publikácií. Podal 12 realizovaných a odmenených zlepšovacích návrhov operačných pomôcok a nástrojov. Zaviedol tiež šesť vlastných operačných a terapeutických postupov, ktoré sa v medicínskej praxi označujú jeho priezviskom.

Nositeľom Ceny mesta Trnava sa dnes stal Marian Rozložník, ktorý získal ocenenie za rozvoj športových aktivít. Každoročne usporadúva turnaj vo volejbale, je predsedom organizačného štábu nonstop jazdy cykloturistov Trnava – Rysy. Podieľal sa aj na organizácii medzinárodného turnaja dorastencov vo futbale a organizuje stolnotenisové turnaje. Za pastoračnú a spoločenskú činnosť získal Cenu mesta Trnava aj Alojz Lackovič, ktorý spravuje farnosť Modranka. Podarilo sa mu zveľadiť a vykonať úpravy na kostole i kaplnke, zrenovoval veže kostola a zabezpečil opravu havarijného stavu organa. „Začal novú tradíciu pútí v Modranke. Okrem toho spolupracuje so súbormi pôsobiacimi v tejto mestskej časti a vytvára im podmienky na činnosť. Venuje sa aj pastoračnej starostlivosti o futbalový oddiel Spartak Trnava,“ uvádza sa v dôvodoch, pre ktoré bol Alojz Lackovič ocenený.

Uznanie za zásluhy o rozvoj a reprezentáciu mesta Trnavy dostal dnes aj Oliver Moravčík, ktorý sa zaslúžil o rozvoj univerzitného vzdelávania v Trnave. Je medzinárodne uznávanou autoritou v aplikovanej informatike a automatizácii v priemysle. Bol predsedom Akademického senátu Materiálovo-technologickej fakulty (MTF), neskôr jej prodekanom a od roku 2006 do roku 2014 aj dekanom. „Významne prispel k budovaniu a rozvoju fakulty. Počas jeho pôsobenia sa začal budovať Univerzitný vedecký park Campus MTF v Trnave Fakultná výskumná a vývojová základňa sa vďaka tomu stáva jednou z najzaujímavejších a najmodernejších v stredoeurópskom regióne,“ konštatuje sa v nominácii na ocenenie Olivera Moravčíka.