Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Odhalili nelegálny obchod s cigaretami so škodou za vyše 782.000 eur

Snímka zadržaných cigariet. Foto: Facebook Finančná správa

Nelegálny biznis s cigaretami sa podarilo odhaliť Kriminálnemu úradu finančnej správy (KÚFS) vďaka akcii pod krycím názvom Fešák.

Bratislava 12. mája (TASR) - Viac ako šesť miliónov kusov nelegálnych cigariet a škoda štátu viac ako 782.000 eur. Takýto nelegálny biznis s cigaretami sa podarilo odhaliť Kriminálnemu úradu finančnej správy (KÚFS) vďaka akcii pod krycím názvom Fešák. Informovala o tom v piatok hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská.

"Obvinenie bolo vznesené šiestim osobám tvoriacim organizovanú skupinu, ktorým v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na 3 až 8 rokov, pričom trestná sadzba môže byť vyššia až o jednu tretinu," doplnila.

Celkovo sa akcie zúčastnilo 50 ozbrojených príslušníkov KÚFS. Vykonaných bolo viacero domových prehliadok a prehliadok iných priestorov vrátane motorových vozidiel v Trnavskom a Košickom kraji. Zaistených bolo viac ako šesť miliónov kusov cigariet rôznych značiek. Spotrebiteľské balenia po 20 kusov cigariet neboli označené platnou slovenskou kontrolnou známkou. Ukryté boli na rôznych miestach v rodinných domoch, ale aj v motorových vozidlách.

"Okrem cigariet sa KÚFS podarilo zaistiť historicky najvyšší obnos finančnej hotovosti pochádzajúcej z trestnej činnosti, približne 312.000 eur. V rukách kriminalistov skončilo aj päť osobných a dve nákladné autá, či plnička cigariet. Zaistené boli viaceré nehnuteľnosti vrátane pozemkov v odhadovanej hodnote približne 715.000 eur," priblížila Rybanská.

KÚFS zadržal pri akcii celkovo šesť osôb, ktorým bolo vznesené obvinenie zo spáchania trestného činu porušenia predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru. Páchatelia konali s úmyslom získať neoprávnený finančný prospech, čím zároveň dochádzalo k škode pre štátny rozpočet, ktorý prichádzal o spotrebnú daň z tabakových výrobkov. Zdokumentovaná a predbežne vyčíslená škoda predstavuje minimálne 782.416 eur, dodala hovorkyňa.