Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Okresný súd vymeral vysoké tresty za tzv. turecký kamión

ilustračné foto Foto: TASR/AP

V súvislosti s kauzou prebiehajú na Okresnom súde v Trnave aj ďalšie tri konania, obvinených je spolu osem ľudí.

Trnava 9. decembra (TASR) – Na 23 rokov poslal dnes Okresný súd (OS) v Trnave do väzenia Slovinca Alena Ž. a na 20 rokov jeho krajana Sebastjana M. Obaja figurujú v kauze tzv. tureckého kamióna. Ide o prípad z roka 2010, keď mal kamión zo Slovenska prepraviť veľké množstvo látky na výrobu heroínu do Turecka. Zásielka bola kontrolovaná, slovenská polícia požiadala o pomoc sedem krajín, ktoré boli o dodávke informované.

Vodič nevedel, že vezie látku pre drogu

Cieľom bolo, aby sa zásielka pod dohľadom polície viacerých štátov dopravila k objednávateľovi – výrobcovi drogy, ktorý mal byť následne zadržaný pri preberaní zásielky. Vodič kamióna nemal vedomosť o tom, že preváža látku určenú na výrobu heroínu. Prišlo však k pochybeniu zo strany tureckej polície, ktorá transport nesledovala do cieľa, ale kamión aj s vodičom zadržala. Zatknutý vodič kamióna strávil Vianoce vo väzbe v Turecku a zároveň dostal aj ročný zákaz vstupu do tejto krajiny. Ministerstvo vnútra SR ho neskôr odškodnilo sumou 25.000 eur.

Majú sedieť v najprísnejšom väzení

Podľa informácie hovorkyne Krajského súdu v Trnave Viktórie Pagáčovej OS dnes uznal Slovincov za vinných z obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi. Oboch zaradil na výkon trestu do ústavu odňatia slobody s maximálnym stupňom stráženia a uložil ochranný dohľad v trvaní dvoch rokov.

Alenovi Ž. tiež uložil trest prepadnutia veci. Rozsudok nie je právoplatný. Prokurátor sa vzdal odvolania, obžalovaní si ponechali lehotu na vyjadrenie. Alen Ž. a Sebastjan M. už boli za financovanie a zorganizovanie prepravy anhydridu kyseliny octovej odsúdení na viac ako dvadsaťročné tresty, voči verdiktu sa odvolali a odvolací Krajský súd vrátil prerokovanie kauzy späť na OS.

V súvislosti s kauzou prebiehajú na Okresnom súde v Trnave aj ďalšie tri konania, obvinených je spolu osem ľudí.