Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

V Prietržke zrekultivujú 7,6 hektára starých vinohradov

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Obec ich poskytla do dlhodobého prenájmu Vinárstvu Habsburg, ktoré je členom Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Záhorie.

Prietržka 7. júna (TASR) - V obci Prietržka v okrese Skalica zrekultivujú 7,6 hektára starých vinohradov. Obec ich poskytla do dlhodobého prenájmu Vinárstvu Habsburg, ktoré je členom Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Záhorie. TASR o tom informoval výkonný riaditeľ OOCR Záhorie Martin Lidaj.

Vinárstvo vzniklo ako vôbec prvé na Slovensku formou verejného úpisu akcií. Napriek tomu, že vinohrady má v okolí Skalice, svoje sídlo umiestnilo do neďalekého Holíča. "Víno tak odkazuje na zlatý vek tejto dynastie, tradíciu i kvalitu. Snahou je produkcia vysoko kvalitného hrozna ako vstupnej suroviny na výrobu vína," uviedol jeden z jeho zakladateľov Juraj Smaženka.

Spoločnosť začala hospodáriť na 7,2 hektára vinohradov v Skalici, ktorých obnovu realizovala v minulom roku. Tento rok sa stala víťazom verejnej obchodnej súťaže vyhlásenej obcou Prietržka na reštrukturalizáciu vinohradov a zrealizuje výsadbu nových vinohradov na rozlohe 76.643 štvorcových metrov v obci Prietržka - lokalita Háje. "Sme radi, že sa našim členom darí aj v tejto neľahkej dobe, a navyše dokážu zveľaďovať región. Dôkazom toho je práve obnova starého vinohradu na nový," uviedol Lidaj.

Rekultivácia by sa mala začať najneskôr začiatkom budúceho roka. "V období koronavírusovej krízy môžeme vidieť, že voľba rozvíjať vinárstvo bola správna. Nielenže sa nám darí plniť nastavené ciele, ale záujem o vinárstvo rastie, a to nielen na Slovensku, ale i v zahraničí," priblížil Smaženka.

Ponuku vinárstva tvoria biele a ružové odrody, na ktoré sa špecializuje. Základom sú predovšetkým štyri profilové odrody Veltlínske zelené, Rizling rýnsky, Sauvignon a Tramín červený. "Aktuálne dodávame vína do mnohých krajín, či už ide o Česko alebo krajiny západnej Európy ako Dánsko, Belgicko či Holandsko. Najbližšou ambíciou je rozšíriť odbyt na desať exportných destinácií," informoval spoluzakladateľ vinárstva.