Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trnavský kraj

Otvorenie Dní európskeho kultúrneho dedičstva bude v prírodnom kine

Na snímke priečelie Kolonádového mosta, vľavo monumentálna bronzová socha barlolamača od sochára Roberta Kühmayera - symbol uzdravujúcej sily piešťanských kúpeľovv v Piešťanoch, archívna foto. Foto: TASR – Martin Palkovič

Program je venovaný 75. výročiu vyhlásenia Piešťan za mesto a spomienke na jednu z najvýznamnejších osobností novodobých dejín Piešťan Ľudovíta Wintera .

Piešťany 6. septembra (TASR) – Otvárací ceremoniál tohtoročných Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) 2020 na Slovensku sa uskutoční v Piešťanoch. V utorok (8. 9.) o 19.00 h začne v obnovenom prírodnom kine slávnostný program Pocta dedičstvu našich predkov i súčasníkov. Informovala o tom hovorkyňa mesta Drahomíra Moretová.

"Program je venovaný 75. výročiu vyhlásenia Piešťan za mesto a spomienke na jednu z najvýznamnejších osobností novodobých dejín Piešťan Ľudovíta Wintera pri 150. výročí jeho narodenia," uviedla hovorkyňa. Vystúpi v ňom spevácky zbor Umeleckého súboru Lúčnica a premietnutý bude film Optimista o Ľudovítovi Winterovi režiséra Dušana Trančíka. Vstup na podujatie je voľný.

DEKD sa konajú v 50 štátoch Európy, ktoré podpísali Európsky kultúrny dohovor. Slovenská republika sa pripojila k usporiadateľom DEKD v roku 1993. V tomto roku nesie podujatie tému Minulosť vzdeláva, prihlásených je okolo 300 aktivít, najviac, takmer 90, v Trnavskom kraji a v Banskobystrickom okolo 60. Koordináciu aktivít v SR zabezpečuje Medzinárodná rada pre pamiatky a sídla (ICOMOS) Slovensko a Združenie historických miest a obcí SR.

Generálnymi partnermi podujatia sú Ministerstvo kultúry SR, Pamiatkový úrad SR a Slovenské národné múzeum. Hlavnými partnermi podujatia sú Fakulta architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, časopis Pamiatky a múzeá, Nadácia SPP pre budúcnosť, Štátny archív v Trnave, Národný Trust, mesto Piešťany a ďalší. Informácie po podujatia v jednotlivých mestách a obciach sú na dekd.sk.