Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trnavský kraj

Pápežský nuncius a Ján Orosch požehnali piešťanské liečivé pramene

Ilustračné foto Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Požehnanie bolo v posledných desaťročiach súčasťou slávnostného otvorenia letnej sezóny, ktoré organizovalo mesto Piešťany.

Piešťany 19. mája (TASR) - Apoštolský nuncius na Slovensku Nicola Girasoli a arcibiskup trnavskej arcidiecézy Ján Orosch požehnali v piatok na úvod letnej kúpeľnej sezóny piešťanské liečivé pramene. Slávnosť sa konala pri studni Adam Trajan, pomenovanej po kňazovi, ktorý už v 17. storočí chápal význam termálnych prameňov a napísal o nich oslavnú ódu. Na požehnaní sa zúčastnili zástupcovia piešťanských kúpeľov, mesta Piešťany, Trnavského samosprávneho kraja i kúpeľní hostia.

Nuncius vo svojom príhovore zhromaždeniu pripomenul, že požehnali vody, ktoré dodávajú fyzickú aj duchovnú silu. "Všetci potrebujeme odpočinok tela aj duše," uviedol. Generálny riaditeľ kúpeľov Peter Bednarčík pripomenul, že svätenie prameňov je tradícia, ktorou sa začína kúpeľná sezóna v Piešťanoch už od medzivojnového obdobia. V roku 1935 napríklad pramene požehnal parížsky arcibiskup Jean Verdier. V roku 1947 zorganizovalo slávnostné svätenie prameňov zorganizovalo riaditeľstvo kúpeľov a po slávnostnej svätej omši ho vykonal generálny vikár Ambróz Lazík. V roku 1948 sa začala kúpeľná sezóna slávnostným svätením prameňov pražským arcibiskupom Josefom Beranom. "Je potešujúce, že aj v súčasnosti pokračujeme v tradícii požehnania prameňov založenej Winterovcami, rodinou, ktorá je neodmysliteľne spätá so všestranným rozvojom piešťanských kúpeľov," doplnil riaditeľ.

Požehnanie bolo v posledných desaťročiach súčasťou slávnostného otvorenia letnej sezóny, ktoré organizovalo mesto Piešťany. V tomto roku sa koná v predstihu, mestské podujatie je naplánované na prvý júnový víkend.