Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trnavský kraj

Parný mlyn v Dolných Salibách pozýva na Deň otvorených dverí

Na archívnej snímke budova Parného mlynu v Dolných Salibách, okres Galanta. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Galantské múzeum spravuje okrem parného mlyna aj vzácne vodné kolové mlyny v Jelke a Tomášikove, v ktorých ponúka expozície o ľudovom mlynárstve.

Galanta/Dolné Saliby 15. marca (TASR) - Vlastivedné múzeum v Galante pripravilo na sobotu (18. 3.) v parnom mlyne v Dolných Salibách Deň otvorených dverí. Otvorená bude do 15.00 h expozícia o histórii parných mlynov v regióne a záujemcovia si budú môcť prezrieť aj celý zrekonštruovaný objekt. Informovala o tom Judit Pukkai z múzea.

Budovu bývalého parného mlyna, dominantu obce Dolné Saliby, zakúpil v roku 2019 Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Po rekonštrukcii túto významnú technickú pamiatku sprístupnil v októbri 2022, v obnovených priestoroch vznikol nový depozitár a výstavná sieň v správe Vlastivedného múzea. TTSK do projektu investoval takmer 600.000 eur, rekonštrukcia sa týkala fasády, strešnej konštrukcie a jej krytiny a ďalších prác. Interiér budovy pri zachovaní jeho pôvodného výrazu upravil tak, aby zodpovedal požiadavkám na správne a bezpečné uskladnenie zbierkových predmetov.

Galantské múzeum spravuje okrem parného mlyna aj vzácne vodné kolové mlyny v Jelke a Tomášikove, v ktorých ponúka expozície o ľudovom mlynárstve.