Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Participatívny rozpočet sa posúva, rokuje sa o návrhoch Trnavčanov

Ilustračné foto, Trnava Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Trnavská radnica sa v tomto roku prvýkrát rohodla pre model, v rámci ktorého o použití časti prostriedkov v rozpočte rozhodnú samotní obyvatelia.

Trnava 10. marca (TASR) – V Trnave bude pokračovať dnes v podvečer druhé kolo stretnutí občanov k Participatívnemu rozpočtu mesta. Trnavská radnica sa v tomto roku prvýkrát rohodla pre model, v rámci ktorého o použití časti prostriedkov v rozpočte rozhodnú samotní obyvatelia. Trnavčania mohli tak priniesť svoje nápady na zlepšenie svojho životného prostredia, susedskej klímy, verejných priestranstiev, kultúry a podobne. V pilotnom ročníku je vyčlenených na tento účel 20.000 eur. Primátor Peter Bročka však avizoval, že v prípade potreby je pripravený žiadať poslancov o zvýšenie tejto sumy.

Začiatkom tohto týždňa sa uskutočnili stretnutia tých, ktorí prispeli k témam Seniori, Doprava, ešte predtým boli zasadania k témam Deti a rodina a Verejný priestor. Dnes sa stretnú skupiny Kultúra a Rôzne. Už v tomto štádiu sa črtajú pre Trnavu zaujímavé myšlienky, ktoré by mohli obohatiť život jej komunít. Podľa Zuzany Jamborovej, ktorá na trnavskej radnici projekt koordinuje, prvé tri stretnutia sú otvorené aj pre nových návštevníkov, ktorí sa chcú k procesu pridať. Stále majú možnosť predkladať nové návrhy. Na štvrtom stretnutí sa budú vybrané podnety spracovávať do podoby ucelených projektov.

K téme Deti a rodina odzneli také návrhy ako konzultačné centrum pre stretávanie rodín, členov ktorých trápia zdravotné problémy, či putovný festival, ktorý by zábavnou formou šíril osvetu o zdravom stravovaní a zdravom životnom štýle. Pri téme Verejných priestranstiev napríklad obyvatelia mestskej časti Modranka prejavili záujem o komunitnú záhradu. K téme Seniori prispel navrhovateľ podnetom, ktorým sa inšpiroval v zahraničí, kde osamelým seniorom prichádzajú do domácností pomáhať so základnou údržbou, ako sú výmena žiarovky, oprava vodovodného kohútika a podobne napríklad študenti miestnych učilíšť. Zaujala aj idea zriadenia seniorskej telefónnej linky, ktorá by pomáhala zorientovať sa v základných situáciách ako kontakty s úradmi. Tam vznikol nápad využiť schopnosti a ochotu seniorov, ktorí sami ponúkajú svoje dobrovoľníctvo v prospech iných. Ich zoznam v týchto týždňoch kompletizuje podľa Jamborovej Jednota dôchodcov Slovenska. Odozvu získal aj projekt Tančiareň pre seniorov, ktorá by fungovala v zimných mesiacoch, keď sú možnosti ich spoločenského vyžitia obmedzené. Ako lokalita pre tieto nedeľňajšie stretnutia bol navrhnutý priestor "Pod stĺpami".

Projekt participatívneho rozpočtu v Trnave zastrešuje OZ Utopia, ktoré s tým má skúsenosti aj v Bratislave či Ružomberku. Pri každom z vybraných podnetov sa počíta s participáciou obyvateľov až do štádia jeho realizácie.