Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Trnavský kraj

Kameň zmiznutých pre M. Schulzovú osadia v Piešťanoch na Winterovej

Ilustračná snímka Foto: FOTO TASR / Dušan Hein

Osadenie prvého takéhoto pamätného kameňa na území mesta iniciovala jej vnučka Andrea Schulz-Steinel.

Piešťany 19. júla (TASR) – Kameň zmiznutých (Stolperstein) pre Mariu Schulzovú, dcéru zakladateľa piešťanských kúpeľov Ľudovíta Wintera, uložia v Piešťanoch do chodníka na hlavnej - Winterovej ulici. Bude pamiatkou na mladú ženu židovského pôvodu, ktorá zahynula v koncentračnom tábore v roku 1945 a dovtedy žila v dome známom ako Zelený strom.

Osadenie prvého takéhoto pamätného kameňa na území mesta iniciovala jej vnučka Andrea Schulz-Steinel a za podpory piešťanskej radnice. Uskutoční sa 6. augusta.

Mariu odvliekli gardisti v januári 1945 na základe udania niekoho z miestnych. Až po 60 rokoch sa vďaka pomoci Židovskej náboženskej obce v Bratislave dozvedeli, že bola zavraždená vo veku 38 rokov v koncentračnom tábore Bergen-Belsen. "Vlani som navštívila tento tábor a rozhodla som sa postarať, aby verejnosť na ňu a jej krutý osud nikdy nezabudla," uviedla Schulz-Steinel v pozvánke na augustové podujatie k Zelenému stromu.

Spomienkové kamene Stolpersteine (z nemeckého kamene, o ktoré sa potknete) pripomínajú a ctia si pamiatku obetí nacistickej genocídy a holokaustu. Autorom projektu je nemecký sochár Gunther Demnig. Dodnes bolo uložených už okolo 50.000 kameňov v 18 krajinách Európy.

"Je to kameň s medenou tabuľkou a menom obete, ktorý je pevne vsadený do chodníka pred domom zavraždeného, čím sa vytvorí symbolické prepojenie obete s jej posledným domovom, rodinou i súčasnou dobou. Pamätník vo verejnom priestore na chodníku zahŕňa viacero symbolík – chodec naň natrafí každodenne pri bežnom pohybe po ulici, dáva možnosť stotožniť sa s obeťou a okoloidúci sa pri čítaní textu na kameni v chodníku symbolicky poklonia pred obeťou," dodala Schulz-Steinel.

Kamene zmiznutých sú na Slovensku inštalované už v Banskej Bystrici, Bratislave, Brezne, Častej, Haliči, Komárne, Lučenci, Prešove i Ratkovej.