Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Trnavský kraj

Mestu Piešťany kleslo ratingové hodnotenie na BBB+

Kúpeľné mesto Piešťany Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Krátkodobé ratingové hodnotenie mesta je S2 a výhľad ratingu je stabilný. Priradené hodnotenie od European Rating Agency je platné jeden rok.

Piešťany 13. októbra (TASR) - Mestu Piešťany bolo priradené dlhodobé ratingové hodnotenie v kategórii transakcií v domácej mene BBB+. Krátkodobé ratingové hodnotenie mesta je S2 a výhľad ratingu je stabilný. Priradené hodnotenie od European Rating Agency je platné jeden rok. Informovala o tom hovorkyňa mesta Eva Bereczová.

Ratingové hodnotenie bolo Piešťanom prvýkrát priradené na rok 2004. Doterajšie dlhodobé s platnosťou do augusta 2015 bolo na úrovni A-, krátkodobé zostalo na úrovni S2.

Správa ratingovej agentúry konštatuje, že v roku 2014 bol v Piešťanoch predpoklad realizácie viacerých investičných projektov, celkovo sa však ambiciózny plán nenaplnil a zrealizovala sa len štvrtina plánovaných investícií. Mesto v roku 2014 malo kapitálové výdavky na úrovni 2,2 milióna eur. Pre rok 2015 rozpočtovalo dvojnásobne vyššie kapitálové výdavky, avšak podľa posledných odhadov by mali naopak klesnúť približne na úroveň 1,7 milióna eur, čo je medziročný pokles približne o 25 % a oproti pôvodnému plánu o dve tretiny.

V tomto roku sa zatiaľ nezrealizovali niektoré predpokladané väčšie investície, ako napríklad projekt e-Mesto, Kolonádový most cez Váh, I. etapa výstavby plaveckého centra z dôvodu presunutia prostriedkov na iné aktivity, z dôvodu nezískania kapitálových grantov a posunutia niektorých aktivít do iného obdobia.

Hospodárenie mesta agentúra hodnotí ako stabilné. V roku 2014 mesto hospodárilo s príjmami bežného rozpočtu v sume 16,315 milióna eur, pre rok 2015 sú naplánované na podobnej úrovni. Úverová zadlženosť Piešťan dosahuje stabilné hodnoty, čo agentúra hodnotí pozitívne. V roku 2014 spĺňala zákonnú podmienku, bola na úrovni 26,64 %. Pomer dlhovej služby k bežným príjmom bol na úrovni 5,27 %. Aj pri čerpaní plánovaných úverov v roku 2015 mesto dodrží tieto ukazovatele v zmysle zákonných podmienok.