Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Kúpeľné mesto Piešťany si polepšilo, dostalo vyšší rating

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Dlhodobé ratingové hodnotenie Piešťanom v domácej mene doteraz dosiahovalo úroveň BBB+. Teraz dostali dlhodobý rating v domácej mene A- so stabilným výhľadom a krátkodobý rating S2.

Piešťany 10. septembra (TASR) – Medzi subjekty nesúce nízke investičné riziko zaradila ratingová agentúra European Rating Agency (ERA), a. s., mesto Piešťany. Pridelila mu dlhodobý rating v domácej mene A- so stabilným výhľadom a krátkodobý rating S2.

Ratingové hodnotenie Piešťanom prvýkrát priradili v júni 2003, posledné bolo z roku 2008, keď dlhodobé ratingové hodnotenie v domácej mene dosiahlo úroveň BBB+. Informoval o tom hovorca radnice Tibor Hlobeň.

V zdôvodnení ERA uvádza, že mesto má spracovaných mnoho strategických dokumentov, ktoré sú dôkazom o koncepčnom prístupe k riešeniu dôležitých otázok patriacich do kompetencie mesta, vykonáva pravidelné aktualizácie svojich strategických dokumentov a monitoruje plnenie ich cieľov. V súčasnosti pripravuje nový Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja s výhľadom do roku 2020. Agentúra pozitívne vníma široko rozpracované strategické plány a jasné definovanie cieľov vedenia mesta, ktoré sú dôležitým základom pre rozvoj a efektívne riadenia mesta.

Piešťany v roku 2014 očakávajú kapitálové granty a transfery v hodnote 1,545 milióna eur, z toho 709.000 eur na projekt e-Mesto Piešťany, 250.000 eur na verejné osvetlenie, 37.000 eur na projekt Obnovme si svoj dom, 34.000 eur na projekt Partnermi bez hraníc, 114.000 eur na projekt Aktívne starnutie seniorov v meste Piešťany a ďalšie. Mesto sa v roku 2014 okrem toho uchádza o nenávratný finančný príspevok za účelom realizácie projektu s názvom Kolonádový most cez Váh v Piešťanoch – promenáda kultúr v celkovej sume 1,676 milióna eur. V zmysle posledného schváleného rozpočtu má mesto v pláne kapitálové výdavky vo výške 8,759 milióna eur. Agentúra vníma investičné plány v roku 2014 ako veľmi ambiciózne a pozitívne hodnotí zvýšený objem očakávaných kapitálových grantov a transferov. Trend úverovej zadlženosti mesta je klesajúci, čo agentúra hodnotí pozitívne. V roku 2013 bola úverová zadlženosť mesta pod polovicou zákonom stanoveného limitu, t. j. 22,67 %. Pomer dlhovej služby k bežným príjmom bol na úrovni iba 4,66 %. Aj pri čerpaní nových úverov v roku 2014 mesto dodrží oba tieto ukazovatele v zmysle zákonných podmienok.

"V roku 2013 mesto hospodárilo s najvyššími príjmami bežného rozpočtu za posledné štyri roky, ich objem dosiahol 16 miliónov eur. Agentúra vníma tiež pozitívne, že mesto dlhodobo nevykazuje žiadne záväzky po lehote splatnosti a dokáže svoje záväzky plniť včas a v plnej miere," uviedol Hlobeň.