Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Podľa odborníkov v Mŕtvom ramene Váhu nežije bobor, ale nutria riečna

Ilustračné foto Foto: TASR

Na dnešnej tlačovej besede, ktorú zorganizovali Balneologické múzeum v Piešťanoch a nezisková organizácia Inštitút pre trvalo udržateľný rozvoj.

Piešťany 5. mája (TASR) - Na dnešnej tlačovej besede, ktorú zorganizovali Balneologické múzeum v Piešťanoch a nezisková organizácia Inštitút pre trvalo udržateľný rozvoj, predstavitelia zariadení vyvrátili nepravdivé informácie o ramene Váhu. Podľa fám v takzvanom Mŕtvom ramene, ktoré tvorí južnú hranicu kúpeľného ostrova, žije bobor. Informoval o tom TASR riaditeľ inštitútu Dušan Knap.

Ako povedal, zviera, ktoré sa v predmetnej lokalite zdržuje, je podľa identifikácie zoológa piešťanského múzea Tomáša Mlynského jednoznačne nutria riečna. „Tento invazívny druh má v tejto lokalite ideálne podmienky, nakoľko voda v kanáli nezamŕza, ústi do nej prebytočná termálna voda z kúpeľov. Nutria má v nižšom podnebnom pásme problém prezimovať, nakoľko v zimnom období nehibernuje,“ konštatoval s tým, že nutrií, na rozdiel od plachých nočných bobrov, nevadí častá prítomnosť človeka, psa ani bezprostredná blízkosť frekventovanej cesty.

Výkonný riaditeľ Inštitútu pre trvalo udržateľný rozvoj D. Knap vyzval média, aby nezavádzali verejnosť v honbe za senzáciami, aby nešírili dohady a dezinformácie. "S konkrétnymi otázkami treba dôjsť za odborníkmi,“ uzavrel.