Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Polícia objasnila lúpež kamiónu s tovarom v hodnote vyše 85.000 eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Kriminalisti pracovali s viacerými vyšetrovacími verziami a vyhodnocovali množstvo stôp.

Trnava 16. júla (TASR) - Polícia v uplynulých dňoch objasnila obzvlášť závažný zločin lúpeže a zločin obmedzovania osobnej slobody, ktorý sa stal v apríli minulého roka. Informovala o tom TASR hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Martina Kredatusová.

Ako uviedla, kamión Scania naložili v logistickom parku v obci Gáň v okrese Galanta LCD televízormi a inou technikou, ktorá mala smerovať do Nemecka. V noci 10. apríla 2014 za obcou Boleráz v okrese Trnava v smere na Senicu predbehla kamión tmavá Škoda Octavia. Pomocou svetelného nápisu „stop“ prinútila jej posádka vodiča kamiónu zastaviť. „Dvaja z posádky s kuklami na hlave sa vydávali za policajtov a zbraňou namierenou na vodiča ho vyzvali, aby vystúpil z auta, s tým, že ide o policajnú akciu. Po tom, ako vodič vystúpil z auta, ho spútali, nasadili mu na hlavu kuklu a naložili do Octavie,“ priblížila hovorkyňa.

Dodala, že vodiča kamióna odviezli do lesa za obcou Trstín, kde ho uviazali o strom. Tu ho do skorých ranných hodín jeden z nich strážil. Medzitým ďalšie podozrivé osoby previezli kamión s technikou v hodnote 85.158 eur k priemyselnému parku v Senici. Tu už čakal ďalší kamión, do ktorého náklad preložili a odišli na neznáme miesto. Vodič z Martina vo veku 54 rokov, po tom, ako ho prestali strážiť, sa dostal na cestu a prišiel na policajné oddelenie do Trstína, kde skutok oznámil.

„Polícia ihneď začala pátranie po podozrivých osobách a vykonala obhliadku miesta činu, na ktorom bol vodič zadržiavaný. Ešte v ten deň policajti našli kamión, ktorý zanechali pri priemyselnom parku v Senici. Následne ustálili aj kamión, na ktorý bol ulúpený tovar preložený,“ opísala priebeh udalostí Kredatusová.

Pripomenula, že kriminalisti pracovali s viacerými vyšetrovacími verziami a vyhodnocovali množstvo stôp. Všetko však smerovalo k osobe pochádzajúcej z Česka. „Na základe zaistených stôp a zhromaždených dôkazov a intenzívnej právnej pomoci z Česka mohol vyšetrovateľ kriminálnej polície obviniť konkrétnu osobu, 38-ročného Zdeňka z Prahy,“ povedala. Čecha obvinil vyšetrovateľ z obzvlášť závažného zločinu lúpeže a zo zločinu obmedzovania osobnej slobody. Obvinený je zo spáchania týchto skutkov v spolupáchateľstve s doteraz neustálenými osobami. Vďaka tomu, že slovenskí policajti prišli na stopu tomuto mužovi, otvorili cestu českým policajtom, ktorí ho vyšetrujú pre obdobnú trestnú činnosť páchanú v ich krajine. Obvinený je v súčasnosti vo vyšetrovacej väzbe v Českej republike.