Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Položením vencov si uctili pamiatku zavraždených Rómov

Splnomocnenec vlády vo svojom vystúpení zdôraznil, že 16 miliónov ľudí zaplatilo životom za zhubnú nacistickú ideológiu, ktorá rozdeľovala ľudí na akýchsi nadľudí a podľudí.

Dunajská Streda 1. augusta (TASR) - Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák a ďalší predstavitelia politického, spoločenského a kultúrneho života položili dnes vence v parku na Rybnom trhu v Dunajskej Strede pri celoslovenskom Pamätníku obetiam rómskeho holokaustu. Uctili si tak pamiatku Rómov zavraždených hitlerovskými nacistami. Pietna spomienka sa konala pri príležitosti 70. výročia likvidácie rómskeho tábora v Osvienčime-Brzezinke. Slávnosť zorganizoval Inštitút pre romologický výskum, metodiku a praktickú aplikáciu v Dunajskej Strede spolu s mestom Dunajská Streda a ďalšími organizáciami.

Splnomocnenec vlády vo svojom vystúpení zdôraznil, že 16 miliónov ľudí zaplatilo životom za zhubnú nacistickú ideológiu, ktorá rozdeľovala ľudí na akýchsi nadľudí a podľudí. „Šestnásť miliónov ľudí zaplatilo životom za delenie na vyššiu a nižšie menejcenné rasy. V klietkach koncentračných táborov sa zmiešal popol 16 miliónov Židov, Rómov a ďalších európskych národov a národností. Všetci rovným dielom zaplatili svojím životom za dnešný mier v Európe,“ podčiarkol Pollák.  

"Predstavitelia rómskych organizácií sa stretli so zástupcami krajskej, okresnej a mestskej samosprávy, zahraničnými diplomatmi i občanmi Dunajskej Stredy. Téma rómskeho holokaustu bola nielen na Slovensku dlhé roky tabuizovaná a skresľovaná a mnohé fakty o vyhladzovaní tejto menšiny nacistami a fašistami počas druhej svetovej vojny sú aj dnes majoritnému obyvateľstvu, ale, žiaľ, i mnohým Rómom, ešte stále neznáme," konštatoval riaditeľ romologického inštitútu Ravasz. Ako povedal, Pamätný deň rómskeho holokaustu treba pripomínať rovnako ako židovský holokaust. "Rómsky holokaust bol dlho zabudnutý, nestretávali sme sa s ním ani v učebniciach dejepisu. Na tieto čierne škvrny európskych dejín nemôžeme zabudnúť,“ povedal.

Aj Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP) v zastúpení výkonného riaditeľa Mariana Mesároša si uctil pamiatku zosnulých obetí rómskeho holokaustu. "Podporujeme šírenie informácií ohľadom rómskeho holokaustu, keďže táto udalosť je podstatnou častou histórie nielen Slovenskej republiky, ale aj celej Európy,“ povedal. Pripomenul, že stredisko bojuje za ochranu práv všetkých občanov SR a odsudzuje akékoľvek prejavy etnickej alebo rasovej neznášanlivosti. SNSĽP chce preto nielen svojou účasťou na kladení vencov vyjadriť podporu myšlienke rovnosti všetkých ľudí.